ΓΔ: 2154.4 -0.17% Τζίρος: 217.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:59
Ισραηλινοί στρατιώτες έρημος
Ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν σε άσκηση σε έρημο, με φόντο ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ισραήλ: Μεγάλη σημασία στη στρατιωτική παρουσία στη ζώνη Συρίας

Ο Νετανιάχου τόνισε τη μεγάλη σημασία της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Συρίας, υπογραμμίζοντας την προστασία των συμμάχων Δρούζων και της ασφάλειας του Ισραήλ μετά την πτώση του Άσαντ το 2024.

Το Ισραήλ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της στρατιωτικής του παρουσίας στην ουδέτερη ζώνη της Συρίας, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Η ζώνη αυτή θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένη και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.

Ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησε το γραφείο του, ανέφερε πως "προσδίδουμε τεράστια σημασία στην ικανότητά μας, τόσο την αμυντική όσο και την επιθετική εδώ, στην προστασία των Δρούζων συμμάχων μας, και κυρίως στην προστασία του κράτους του Ισραήλ και του βορείου συνόρου του".

Μετά την αποχώρηση του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, το Ισραήλ ανέπτυξε δυνάμεις στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν. Η περιοχή αυτή εκτείνεται πέρα από τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ του τμήματος του συριακού εδάφους που προσαρτήθηκε μονομερώς στο Ισραήλ το 1981 και της υπόλοιπης Συρίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νετανιάχου και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Θετική η υιοθέτηση του σχεδίου Τραμπ από το ΣΑ του ΟΗΕ για Γάζα

Το γραφείο του Νετανιάχου χαιρετίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, εκφράζοντας πίστη ότι θα φέρει ειρήνη μέσω αποστρατιωτικοποίησης. Καλεί γείτονες να στηρίξουν την απομάκρυνση της Χαμάς και την αποκατάσταση σχέσεων.
Γενική Συνέλευση ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Το Ισραήλ παραβλέπει τα ψηφίσματα για τα Υψίπεδα Γκολάν

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν επισημαίνει τη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τα διεθνή ψηφίσματα και την απουσία απάντησης σε σχετικό αίτημα ενημέρωσης του OHCHR μέχρι την καταγραφή της έκθεσης.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Δεν θα αφήσουμε το Ιράν να επανεκκινήσει το βαλλιστικό του πρόγραμμα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε στην Κνεσέτ πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αναβιώσει το βαλλιστικό πρόγραμμά του, τονίζοντας πως αν το Ισραήλ δεχτεί επίθεση, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Οι σχέσεις Ιράν-Ισραήλ παραμένουν τεταμένες.
Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Έντονη ανησυχία ΟΗΕ για κλιμάκωση στη Βενεζουέλα μετά τις ΗΠΑ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, μέσω του εκπροσώπου του, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση στη Βενεζουέλα λόγω της στρατιωτικής ενέργειας των ΗΠΑ και υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από όλους.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα αιτείται κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Η Βενεζουέλα ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από επίθεση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Ο Ιβάν Χιλ τόνισε πως ο λαός της χώρας δεν θα λυγίσει και θα βγει νικητής.