ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Το Κρεμλίνο της Μόσχας

Κρεμλίνο: Τα αίτια της ουκρανικής σύγκρουσης πρέπει να αντιμετωπιστούν

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι κάθε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια του πολέμου, ενώ δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προτείνουν στην Ουκρανία παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε ότι κάθε ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία οφείλει να αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Παράλληλα, διευκρινίστηκε πως, αν και υπάρχουν επαφές με τις ΗΠΑ, δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για ένα τέτοιο σχέδιο.

Σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ανάγκη αποδοχής ενός πλαισίου που έχουν εκπονήσει οι ίδιες για τον τερματισμό του πολέμου. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει την παραχώρηση εδαφών και ορισμένων όπλων από την Ουκρανία.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι το σχέδιο 28 σημείων προβλέπει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία και την Ευρώπη, ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση από το Κίεβο στη Ρωσία τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία δεν βρίσκονται σήμερα υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι πέραν όσων ειπώθηκαν στη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ τον Αύγουστο στο Άνκορατζ της Αλάσκας.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι δεν διεξάγονται επίσημες διαβουλεύσεις ή διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία. «Τέτοιου είδους διαβουλεύσεις δεν διεξάγονται επί του παρόντος. Υπάρχουν βεβαίως επαφές, αλλά δεν υπάρχει καμία διαδικασία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαβουλεύσεις», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το αν ο Πούτιν έχει ενημερωθεί για το φερόμενο ως «ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων», ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτά που έχω ήδη πει».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι μια διευθέτηση πρέπει να οδηγήσει στην εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζει τον πόλεμο σημείο καμπής στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, την οποία κατηγορεί για ταπείνωση της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την παραβίαση της σφαίρας επιρροής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Ο Πούτιν έχει ζητήσει η Ουκρανία να εγκαταλείψει τις προσδοκίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, να δηλώσει ουδέτερη χώρα και να περιορίσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δυτικοευρωπαίοι ηγέτες και η Ουκρανία χαρακτηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ιμπεριαλιστική αρπαγή εδαφών και έχουν δεσμευθεί επανειλημμένα για την ήττα των ρωσικών δυνάμεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Λυπηρό που οι ΗΠΑ συνδέουν οικονομία με τη λήξη του πολέμου

Το Κρεμλίνο δηλώνει πως Ρωσία και ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν οικονομικά, αλλά θεωρεί λυπηρό ότι η Ουάσιγκτον συνδέει τέτοια έργα με την ουκρανική κρίση. Ο διάλογος πάντως ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζεται.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Μόσχα δεν σκοπεύει να σταματήσει τον πόλεμο, λέει ο Λαβρόφ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα διακόψει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, παρά τις εκκλήσεις για παύση των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές. Η Ευρώπη επιδιώκει παύση για να ενισχύσει την Ουκρανία, δήλωσε.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Σταματήστε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως οι ελλείψεις καυσίμων που προκαλούνται «πλήττουν τον κόσμο», λόγω των ουκρανικών drone σε ρωσικά διυλιστήρια.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Προετοιμασία για παρατεταμένο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ζητούν αξιωματούχοι

Ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Έλμπριτζ Κόλμπι, προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μακρά σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας τη διαρκή ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας, παρά την επιδίωξη ειρήνης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επιδιώκει συνάντηση με Τραμπ και συνομιλίες με Ρωσία-ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να συναντήσει τον Τραμπ μέσα στον μήνα, ώστε να συζητήσουν πακέτο αντιαεροπορικής άμυνας, την ώρα που η Ουκρανία πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις και έχει έλλειψη σχετικών αποθεμάτων.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τις συνθήκες στο πεδίο στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν υπόψη τις συνθήκες στο πεδίο για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ενώ συζητείται επίσκεψη αμερικανικών απεσταλμένων στη Μόσχα για ειρήνευση.