ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:30:20
Κτίριο Novo Nordisk

Δανία: Αποζημίωση σε 4 ασθενείς για απώλεια όρασης από φάρμακα Novo Nordisk

Τέσσερις ασθενείς στη Δανία αποζημιώθηκαν καθώς έχασαν την όρασή τους μετά από χρήση των Wegovy και Ozempic. Οι συσκευασίες των φαρμάκων ενημερώθηκαν, αναφέροντας πλέον σπάνιο κίνδυνο σοβαρής οφθαλμολογικής βλάβης.

Τέσσερις ασθενείς στη Δανία έλαβαν αποζημίωση μετά την απώλεια της όρασής τους, έπειτα από χρήση των φαρμάκων Wegovy και Ozempic της Novo Nordisk, σύμφωνα με ανακοίνωση της Δανέζικης Ένωσης Αποζημίωσης Ασθενών.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα, που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, έχουν συσχετιστεί σε σπάνιες περιπτώσεις με τη σοβαρή οφθαλμολογική πάθηση μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (NAION), όπως είχε επισημάνει η επιτροπή ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Ιούνιο.

Η NAION ενδέχεται να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης. Μετά τις διαπιστώσεις της ΕΜΑ, η Novo Nordisk προχώρησε σε επικαιροποίηση των ετικετών των Wegovy και Ozempic, ώστε να αναφέρεται ότι η σεμαγλουτίδη μπορεί να προκαλέσει NAION σε περίπου έναν στους 10.000 ασθενείς.

Η Δανέζικη Ένωση Αποζημίωσης Ασθενών, ανεξάρτητο όργανο που διαχειρίζεται σχετικές καταγγελίες για λογαριασμό του κράτους, ανακοίνωσε ότι έχει εκδώσει αποφάσεις για πέντε από τις 43 υποθέσεις που εξετάζει σχετικά με απώλεια όρασης συνδεόμενη με τα εν λόγω φάρμακα.

Συνολικά, τέσσερις ασθενείς αποζημιώθηκαν με το ποσό των 123.253 δολαρίων, ενώ μία καταγγελία απορρίφθηκε. Το κράτος καλύπτει το κόστος των αποζημιώσεων που εγκρίνει η Ένωση, η οποία χαρακτήρισε τις αποφάσεις "πολύπλοκες", καθώς απαιτήθηκε η συνδρομή ειδικού νευροοφθαλμολόγου.

Εκπρόσωπος της Novo Nordisk δήλωσε: "Η ασφάλεια των ασθενών είναι η πρώτη προτεραιότητά μας".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάψουλες φαρμακευτικά σκευάσματα
ΔΙΕΘΝΗ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα γραφεία της Novo Nordisk στη Κοπεγχάγη

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα κοντέινερ, στο εργοτάξιο της εταιρείας και επεκτάθηκε στη στέγη ενός κτιρίου γραφείων που ανήκει επίσης στη Novo Nordisk. Το κτίριο δεν σώθηκε, όμως η δραστηριότητα της εταιρείας θα συνεχιστεί κανονικά από αύριο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να ελέγχουν και να πληρώνονται για το Στενό του Ορμούζ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πιθανότατα τον έλεγχο του Στενού του Ορμούζ και θα πρέπει να αποζημιωθούν για αυτό, σημειώνοντας τη σημασία του διαύλου για τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε πετρέλαιο και τις ανησυχίες για τιμές ενέργειας.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Εστίαση της ΕΕ σε στρατηγική αυτονομία και φαρμακευτική επάρκεια

Στο Economist Conference υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης στο φάρμακο, με νέους κανονισμούς και πολιτικές για ανθεκτικότερα συστήματα υγείας και διασφάλιση πρόσβασης σε θεραπείες.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ καλείται να πληρώσει 5,8 εκατ. δολάρια στην Ε. Τζιν Κάρολ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέταξε τον Ντόναλντ Τραμπ να αποζημιώσει την Ε. Τζιν Κάρολ με περίπου 5,8 εκατ. δολάρια για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση, μετά την απόρριψη της έφεσής του από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Φρεντέρικσεν σε Τραμπ: Η Γροιλανδία προφανώς δεν είναι προς πώληση

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, επανέλαβε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πως η Γροιλανδία «δεν είναι προς πώληση», απαντώντας σε δηλώσεις Τραμπ ότι το έδαφος αυτό θα έπρεπε να ελέγχεται από τις ΗΠΑ.