ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
Άποψη νυχτερινής πόλης με πυκνή δόμηση και ψηλά κτίρια στην Κίνα.

Χονγκ Κονγκ: Ξέσπασμα οργής για τη θανατηφόρα πυρκαγιά σε πολυκατοικία

Σοκ στο Χονγκ Κονγκ από τη φονική πυρκαγιά με 128 νεκρούς. Το Πεκίνο προειδοποιεί για εκμετάλλευση της τραγωδίας. Συνελήφθη 24χρονος που ξεκίνησε εκστρατεία για λογοδοσία και ανεξάρτητη έρευνα, με πάνω από 100.000 υπογραφές.

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Χονγκ Κονγκ η φονική πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών, η οποία, σύμφωνα με τις αρχές, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 128 ανθρώπους. Το Πεκίνο εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία για τη δημιουργία αναταραχής στο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 24χρονο φοιτητή, μέλος ομάδας που είχε ξεκινήσει διαδικτυακή εκστρατεία με αιτήματα για κυβερνητική λογοδοσία, ανεξάρτητη έρευνα για διαφθορά, άμεση μετεγκατάσταση των ενοίκων και αυστηρότερη εποπτεία των κατασκευών. Η εκστρατεία συγκέντρωσε πάνω από 100.000 υπογραφές, πριν διακοπεί το απόγευμα του Σαββάτου.

Παράλληλα, νέα διαδικτυακή εκστρατεία με τα ίδια αιτήματα ξεκίνησε από πρώην κάτοικο της περιοχής που διαμένει στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο χρήστη στην ενότητα σχολίων: "Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ απαιτούν αλήθεια και δικαιοσύνη".

Η πυρκαγιά, που κατέστρεψε επτά πολυκατοικίες του συγκροτήματος Wang Fuk Court στη συνοικία Τάι Πο, έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία. Οι αρχές διεξάγουν ποινική έρευνα για πιθανή διαφθορά, ενώ η οργή των πολιτών παραμένει έντονη.

Τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 128 ανθρώπων και άφησε 150 ακόμη αγνοούμενους, δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή για να αποτρέψουν ενδεχόμενες διαμαρτυρίες, παρόμοιες με τις κινητοποιήσεις του 2019 που οδήγησαν στην επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ότι "όποιες μεθόδους κι αν χρησιμοποιήσετε, σίγουρα θα λογοδοτήσετε και θα τιμωρηθείτε αυστηρά βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ και του Διατάγματος για τη Διαφύλαξη της Εθνικής Ασφάλειας".

Στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενη διαφθορά και χρήση επικίνδυνων υλικών κατά την ανακαίνιση του συγκροτήματος, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε 11 συλλήψεις. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ωστόσο η αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εντοπιστούν επιπλέον θύματα στα επόμενα στάδια των ερευνών.

Κατά τις τελευταίες εφόδους στα κατεστραμμένα κτίρια, οι δυνάμεις ασφαλείας διέσωσαν τρεις γάτες και μία χελώνα, χωρίς να εντοπιστούν άλλα πτώματα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης και εξαπλώθηκε ταχύτατα σε επτά από τις οκτώ 32ώροφες πολυκατοικίες, όπου είχαν τοποθετηθεί σκαλωσιές μπαμπού και μονωτικό αφρό λόγω εργασιών ανακαίνισης.

Σύμφωνα με τις αρχές, τα συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού στο συγκρότημα Wang Fuk Court, το οποίο στέγαζε πάνω από 4.600 κατοίκους, δεν λειτουργούσαν σωστά.

Πρόκειται για τη φονικότερη πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ από το 1948, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 176 άνθρωποι σε φωτιά σε αποθήκες.

Ένοικοι είχαν εκφράσει ανησυχίες για τα εύφλεκτα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακαίνιση, ωστόσο οι τοπικές αρχές τους είχαν διαβεβαιώσει πως ο κίνδυνος ήταν "σχετικά χαμηλός".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουρανοξύστες σε πόλη Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Κινεζική εκστρατεία πρόληψης πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια

Η Κίνα ξεκινά πανεθνική εκστρατεία ελέγχου και επισκευών για την πυρασφάλεια σε ψηλές πολυκατοικίες, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Χονγκ Κονγκ. Έλεγχοι θα γίνουν σε υλικά μόνωσης, σκαλωσιές, εξοπλισμό πυρασφάλειας και εξόδους κινδύνου.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες απειλές Ντ. Τραμπ για κατάληψη της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη Γροιλανδία «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», υποστηρίζοντας ότι αν δεν το κάνουν οι ΗΠΑ, θα το κάνουν η Ρωσία ή η Κίνα, ενώ απορρίπτει τη μίσθωση και θέλει τίτλο ιδιοκτησίας.
Παγετώνας στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρειες χώρες διαψεύδουν Τραμπ για «ρωσοκινεζικά πλοία» στη Γροιλανδία

Διπλωμάτες βόρειων χωρών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Τραμπ για ρωσικά και κινεζικά πλοία κοντά στη Γροιλανδία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times.
Σημαίες ΗΠΑ Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει να αγοράσουν τη Γροιλανδία για να μην την πάρουν Ρωσία ή Κίνα

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν την Κίνα ή τη Ρωσία από το να ελέγξουν το νησί, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες αμυντικές συμφωνίες δεν αρκούν για την προστασία της.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι σε καταστήματα, παραβάσεις για αδήλωτη εργασία και ωράρια

Εκτεταμένους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε στις 29/12 η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Β. Ελλάδος για λαθρεμπορία αλκοόλ, παράνομα αντικείμενα και ασφαλιστική νομοθεσία.