ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου ενωμένες, σύμβολο διπλωματίας ή σύγκρουσης.

Λίβανος: Συνομιλίες με Ισραήλ δεν είναι ειρηνευτικές, λέει ο Σαλάμ

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ τόνισε ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ μέσω του μηχανισμού επιτήρησης δεν είναι πολιτικές διαπραγματεύσεις, και δήλωσε ανοιχτός στην επαλήθευση του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ από διεθνείς φορείς.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, διευκρίνισε σήμερα ότι οι απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του μηχανισμού επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, δεν αποτελούν πολιτικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όπως είχε αναφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο Σαλάμ ανέφερε ότι παραμένει ανοιχτός στη δημιουργία μηχανισμού για την εξακρίβωση του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ. Όπως σημείωσε, οι συμμετέχοντες στον μηχανισμό, δηλαδή ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, θα μπορούν να "επαληθεύσουν" τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ από τον λιβανικό στρατό στον νότιο Λίβανο, απαντώντας στις κατηγορίες του Ισραήλ περί επανεξοπλισμού της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του ότι η συμμετοχή των πολιτών στον μηχανισμό θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων. Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόθεση της Αιγύπτου να συνδράμει στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Ο Σαλάμ επισήμανε ότι οι οικονομικές συνομιλίες θα ενταχθούν σε οποιαδήποτε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, και θα ακολουθήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία. Τόνισε ότι, αν οι δύο χώρες προσχωρήσουν στο αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002, "η εξομάλυνση θα ακολουθήσει, αλλά εμείς δεν είμαστε καθόλου εκεί".

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο σύναψης σχέσεων με το Ισραήλ πριν από μια λύση δύο κρατών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη δέσμευση του Λιβάνου στην αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Τέλος, ο Σαλάμ ανέφερε ότι ο Λίβανος θα συζητήσει με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) εντός της εβδομάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 380 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις από την αρχή της εκεχειρίας

Δύο μέλη της Πολιτικής Προστασίας σκοτώθηκαν από ισραηλινή επιδρομή στη Νότια Ναμπατίγια, κατά τη διάρκεια αποστολής διάσωσης. Συνολικά, 380 νεκροί στον Λίβανο από πλήγματα του Ισραήλ από τις 17 Απριλίου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Δεν διαπραγματευόμαστε αφοπλισμό με το Ισραήλ, λέει ο ηγέτης

Ο Ναΐμ Κάσεμ της Χεζμπολάχ τόνισε ότι ο αφοπλισμός της οργάνωσης αφορά μόνο τον Λίβανο και δεν γίνεται διαπραγμάτευση με το Ισραήλ, απειλώντας πως η μάχη θα μετατραπεί σε «κόλαση» για το Ισραήλ.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο Λίβανο

Έξι νεκροί και επτά τραυματίες από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε κατοικία στην Κφαρ Ντουνίν, σύμφωνα με το ANI. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την εκκένωση της πόλης Σόμορ στην κοιλάδα Μπεκάα λόγω επικείμενων βομβαρδισμών.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Έκκληση σε ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα

Οι ηγέτες του Λιβάνου ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς, καθώς συνεχίζονται παρά την εκεχειρία. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 2.869 από τον Μάρτιο, ενώ επίκειται συνάντηση ΗΠΑ-Λιβάνου-Ισραήλ.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός σε συγκρούσεις στα σύνορα με τον Λίβανο

Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε σε μάχες κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ, παρότι υπάρχει κατάπαυση του πυρός. Συνολικά 19 Ισραηλινοί και πάνω από 2.800 Λιβανέζοι έχουν σκοτωθεί.