ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Επίθεση στη Γάζα
Ισχυρή έκρηξη με σύννεφο καπνού στη Γάζα κατά τον πόλεμο με το Ισραήλ, χαρακτηριστική απεικόνιση σύγκρουσης.

Ισραήλ: Περιμένει την παράδοση της τελευταίας σορού ομήρου από Γάζα

Το Ισραήλ περιμένει τώρα την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Γάζα, μετά και την παράδοση των λειψάνων Ταϊλανδού εργάτη. Οι αρχές δηλώνουν ότι εργάζονται άοκνα για τον εντοπισμό του αστυνομικού Ραν Γκβιλί.

Το Ισραήλ αναμένει την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου που παραμένει στη Λωρίδα της Γάζας, ενός νεαρού Ισραηλινού αστυνομικού που σκοτώθηκε κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την επιστροφή των λειψάνων ενός Ταϊλανδού εργάτη, ο οποίος είχε απαχθεί την ίδια ημέρα.

Η σορός του Σουντίσακ Ρινταλάκ, 43 ετών, παραδόθηκε στο Ισραήλ από παλαιστινιακές οργανώσεις και ταυτοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Ο Ρινταλάκ ήταν εργάτης γης από την επαρχία Νονγκ Χάι της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης και εργαζόταν στο κιμπούτς Μπεέρι, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Οι ισραηλινές αρχές δεσμεύθηκαν να εργαστούν άοκνα για την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου, του αστυνομικού Ραν Γκβιλί. Συνολικά, 251 άνθρωποι απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί 27 από τις 28 σορούς νεκρών ομήρων, ενώ οι τελευταίοι εν ζωή όμηροι παραδόθηκαν στην αρχή της εκεχειρίας στις 10 Οκτωβρίου, υπό διεθνή πίεση.

Το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων σημείωσε ότι, "παρά την οδύνη", η επιστροφή της σορού του Ταϊλανδού εργάτη προσφέρει μια κάποια ανακούφιση στην οικογένειά του, η οποία βίωσε μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Σύμφωνα με το Φόρουμ, ο Σουντίσακ είχε έρθει στο Ισραήλ το 2017 μέσω προγράμματος αλλοδαπών εργαζομένων και ήταν ιδιαίτερα εκτιμητός στους συναδέλφους του.

Ο Ραν Γκβιλί, υπαξιωματικός της επίλεκτης μονάδας Γιασάμ της αστυνομίας, σκοτώθηκε στη μάχη την ημέρα της επίθεσης, παραμονή των 25ων γενεθλίων του. Η μητέρα του, Ταλίκ Γκβίλι, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα τόνισε: "Ο πρώτος που έφυγε, ο τελευταίος που θα επιστρέψει. Δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να γυρίσεις".

Την ημέρα της επίθεσης, ο Γκβιλί βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, αλλά μόλις ενημερώθηκε για τα γεγονότα, αποφάσισε να λάβει μέρος στη μάχη. Έχασε τη ζωή του έξω από το κιμπούτς Αλουμίμ και η σορός του μεταφέρθηκε στη Γάζα.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να φέρει πίσω τον Ραν Γκβιλί ώστε να λάβει πρέπουσα εβραϊκή ταφή, καλώντας τη Χαμάς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η πρώτη φάση της εκεχειρίας προέβλεπε την απελευθέρωση όλων των ομήρων και μερική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων. Η δεύτερη φάση, που δεν έχει ακόμη εγκριθεί, περιλαμβάνει τον αφοπλισμό της Χαμάς, τη δημιουργία μεταβατικής αρχής διακυβέρνησης στη Γάζα και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς αναζητά νέο αρχηγό ανάμεσα σε Μεσάαλ και αλ Χάγια

Η Χαμάς, μετά τον πόλεμο στη Γάζα, ολοκλήρωσε τις εσωτερικές εκλογές για νέο ηγέτη. Διεκδικητές είναι ο Χάλεντ Μεσάαλ και ο Χαλίλ Αλ Χάγια, καθώς η οργάνωση διαμορφώνει τη μεταπολεμική της στρατηγική.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα Ισραηλινοί κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προς τη Χαμάς

Δώδεκα Ισραηλινοί και μια εταιρεία κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προϊόντων, όπως τσιγάρα, iPhones και ανταλλακτικά προς τη Χαμάς στη Γάζα από το 2025, καθώς και για παροχή βοήθειας σε εχθρό εν καιρώ πολέμου, ανακοίνωσε το Υπ. Δικαιοσύνης.
Πόλεμος στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 18 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, μπλοκαρισμένες οι διελεύσεις

Στους 18 ανήλθαν οι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Το Ισραήλ ανέστειλε τη διέλευση ασθενών στη Ράφα, ενώ τα χτυπήματα έγιναν στη Γάζα και στη Χαν Γιούνις, μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικών.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η Παλαιστινιακή Αρχή εκτός διακυβέρνησης Γάζας μετά τον πόλεμο

Ο Νετανιάχου δήλωσε στον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα συμμετάσχει σε καμία περίπτωση στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, παρά το αμερικανικό σχέδιο για ειρήνη στην περιοχή.