ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαίες ΗΠΑ Ουκρανίας
Οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας σε συναντηση διπλωματίας.

Ζελένσκι: Ουσιαστική επικοινωνία με ΗΠΑ και διαπραγματευτές Κιέβου

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με Αμερικανούς απεσταλμένους στη Φλόριντα για το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, τονίζοντας τη δέσμευση της Ουκρανίας για συνεργασία και επίτευξη ειρήνης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε μακρά και εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, καθώς και με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές που μετέβησαν στη Φλόριντα για συνομιλίες σχετικά με το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, η Ουκρανία παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει τη συνεργασία με την αμερικανική πλευρά για την επίτευξη πραγματικής ειρήνης. Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα και το πλαίσιο των συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συζήτηση τέθηκαν στο επίκεντρο "τα βασικά θέματα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν το τέλος της αιματοχυσίας", καθώς και "ο κίνδυνος η Ρωσία να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της".

Οι διαπραγματεύσεις στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων πραγματοποιούνται για τρίτη ημέρα, με το επίκεντρο να βρίσκεται στο σχέδιο της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει την επιστροφή των διαπραγματευτών Ρουστέμ Ουμέροφ και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Αντρίι Γκνάτοφ, "με τη λεπτομερή αναφορά" των συνομιλιών.

"Δεν μπορούμε να συζητάμε τα πάντα στο τηλέφωνο, είναι απαραίτητο λοιπόν να εργαστούμε στενά και εμπεριστατωμένα με τις ομάδες μας στις ιδέες και τις προτάσεις", ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος. "Η προσέγγισή μας είναι ότι όλα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα, κάθε καθοριστικό μέτρο για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση".

Την ίδια στιγμή, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν νέα μαζικά ρωσικά πλήγματα κατά των υποδομών της χώρας, με έμφαση στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, τα οποία έχουν αφήσει χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση και νερό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Πούτιν συζήτησαν τηλεφωνικά για Ιράν και Ουκρανία

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα, εστιάζοντας στους πολέμους σε Ιράν και Ουκρανία. Ο Πούτιν μετέφερε προτάσεις για άμεση επίλυση του ιρανικού πολέμου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ανά πάσα στιγμή

Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με ΗΠΑ, αλλά αυτές αναβάλλονται λόγω της έντασης στο Ιράν, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Ο ίδιος επισημαίνει πως η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση προς όφελός της.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Αποστολή στρατιωτικών ειδικών στη Μέση Ανατολή για ιρανικά drones

Η Ουκρανία σχεδιάζει να στείλει σύντομα στρατιωτικούς στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει τις ΗΠΑ εναντίον ιρανικών drones. Σε αντάλλαγμα, ελπίζει σε πυραύλους Patriot και διπλωματική στήριξη κατά της Ρωσίας.
Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει άμεσα την παραγωγή πυραύλων

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας Άντριους Κουμπίλιους τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα τις ανάγκες για πυραύλους στον Κόλπο, στην Ουκρανία και στον στρατό τους, ζητώντας ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Κουμπίλιους: Πίεση για ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής πυραύλων

Ο Επίτροπος Άμυνας, Άντριους Κουμπίλιους, προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν ταυτόχρονα τις ανάγκες σε πυραύλους Κόλπου, Ουκρανίας και στρατού τους, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή.