Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα του οξέος υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η UNICEF. Παρά την εκεχειρία του Οκτωβρίου, η οποία αναμενόταν να ενισχύσει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, χιλιάδες παιδιά εξακολουθούν να νοσηλεύονται.
Η UNICEF, ως ο μεγαλύτερος πάροχος ιατρικής φροντίδας για τον υποσιτισμό στην περιοχή, ανέφερε ότι 9.300 παιδιά νοσηλεύθηκαν για σοβαρό οξύ υποσιτισμό τον Οκτώβριο. Η περίοδος αυτή συνέπεσε με την έναρξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας για τον τερματισμό του διετούς πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Παρότι ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε σχέση με τα πάνω από 14.000 περιστατικά του Αυγούστου, παραμένει ανησυχητικά υψηλός. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της UNICEF, Τες Ίνγκραμ, η κατάσταση δείχνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να μην επαρκεί, ενώ ο αριθμός των νοσηλειών είναι πέντε φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Η Ίνγκραμ περιέγραψε δύσκολες εικόνες από νοσοκομεία, όπου βρέφη με χαμηλό σωματικό βάρος αγωνίζονται να επιβιώσουν. Παρά τη βελτίωση στη δυνατότητα εισαγωγής βοήθειας μετά τη συμφωνία της 10ης Οκτωβρίου, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά εμπόδια, όπως καθυστερήσεις, περιορισμοί στη διέλευση φορτίων και θέματα ασφάλειας.
Όπως ανέφερε η ίδια, η UNICEF επιμένει στο άνοιγμα όλων των διαθέσιμων περασμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι εμπορικές προμήθειες παραμένουν ανεπαρκείς. Το κόστος βασικών αγαθών, όπως το κρέας, παραμένει πολύ υψηλό, καθιστώντας το απρόσιτο για τις περισσότερες οικογένειες. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση των αυξημένων ποσοστών υποσιτισμού στην περιοχή.