ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Nord Stream 2 αγωγός

Η Άγκυρα ζητά τερματισμό επιθέσεων σε πλοία και υποδομές στην Ουκρανία

Η Τουρκία κάλεσε σε άμεσο τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, μετά από επίθεση σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στο Τσορνομόρσκ. Ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις που απειλούν τη ναυσιπλοΐα και τις ενεργειακές υποδομές στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία απηύθυνε έκκληση για άμεση λήξη του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά από επίθεση σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στο λιμάνι Τσορνομόρσκ της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, συνολικά τρία πλοία υπέστησαν ζημιές, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός πλοίου τουρκικής ιδιοκτησίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ναυσιπλοΐα, τις ενεργειακές υποδομές και τα λιμάνια των δύο χωρών, επισημαίνοντας την ανάγκη να «αποφευχθεί η κλιμάκωση» στην περιοχή. Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να υπάρξει αμέσως κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» και επαναλαμβάνει την ανάγκη για συμφωνία που θα διασφαλίζει την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, με προτεραιότητα την προστασία της ναυσιπλοΐας και την αποτροπή επιθέσεων σε ενεργειακές και λιμενικές εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία Cenk Denizcilik, διαχειρίστρια του φορτηγού πλοίου M/V CENK T που μετέφερε τρόφιμα, ανέφερε ότι το πλοίο δέχθηκε αεροπορική επίθεση λίγο πριν την πρόσδεσή του στο λιμάνι, γύρω στις 16:00 τοπική ώρα. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά στην πλώρη του πλοίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone χτύπησε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία: Ένας νεκρός

Τουλάχιστον ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ρωσική επίθεση drone σε τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Ζελένσκι. Δεκαένας ναυτικοί διασώθηκαν, ενώ αγνοείται ακόμη ένα άτομο. Το πλοίο μετέφερε καλαμπόκι.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ζελένσκι να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συμβάλει για τερματισμό του πολέμου και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη τουρκική προεδρία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δύσκολος συμβιβασμός Ουκρανίας-Ρωσίας για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν δύσκολες προς συμβιβασμό θέσεις για τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ προτεραιότητα αποτελεί η μεταφορά σιτηρών που είναι απαραίτητη παγκοσμίως.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Πρόταση σε Ουκρανία και Ρωσία για παύση επιθέσεων σε πλοία

Η Τουρκία πρότεινε πρωτόκολλο σε Κίεβο και Μόσχα για τερματισμό των επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με δεδομένες τις πολλές επιθέσεις που έχουν δεχτεί τουρκικά πλοία από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα σχεδιάζει ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε επαφές με Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, που τόνισε την επιδίωξη νέας συμφωνίας εξαγωγών.