ΓΔ: 2480.15 -1.27% Τζίρος: 34.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:34
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Ο Εμμανουέλ Μακρόν σε επίσημη δημόσια εμφάνιση με χαρακτηριστική αυστηρή έκφραση.

Η Γαλλία θα κατασκευάσει νέο αεροπλανοφόρο, δήλωσε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την κατασκευή νέου σύγχρονου αεροπλανοφόρου που θα αντικαταστήσει το Charles De Gaulle το 2038, τονίζοντας πως αποτελεί παράδειγμα γαλλικής ισχύος και τεχνολογίας, σύμφωνα με το στρατιωτικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσημα τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου, μεγαλύτερου και τεχνολογικά προηγμένου αεροπλανοφόρου, το οποίο θα αντικαταστήσει το Charles De Gaulle και προβλέπεται να ενταχθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2038.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από πλήρη και διεξοδική αξιολόγηση, λαμβάνοντας υπόψη τους δύο τελευταίους νόμους στρατιωτικού προγραμματισμού της χώρας.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Άμπου Ντάμπι, όπου συναντήθηκε με γαλλικά στρατεύματα για τα Χριστούγεννα, ο κ. Μακρόν υπογράμμισε ότι το νέο αεροπλανοφόρο θα αποτελέσει παράδειγμα της ισχύος της χώρας, της βιομηχανίας και της τεχνικής.

Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του πλοίου έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων των δημοσιονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η γαλλική κυβέρνηση. Οι απαιτούμενες επενδύσεις και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές εντείνουν τις προκλήσεις για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

Το νέο αεροπλανοφόρο θα είναι πυρηνοκίνητο και θα παρουσιάζει σημαντικά αυξημένες διαστάσεις σε σχέση με το Charles De Gaulle, με εκτόπισμα 80.000 τόνων και μήκος περίπου 310 μέτρων. Το πλήρωμα θα ανέρχεται σε 2.000 ναυτικούς, ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 30 μαχητικά αεροσκάφη.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου Μακρόν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σημαντικό στρατιωτικό σύμμαχο της Γαλλίας. Το Παρίσι επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατηγική σχέση με τα Εμιράτα και να εντείνει τη συνεργασία στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τουσκ
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Τουσκ: Πυρηνική αποτροπή και άμυνα στο επίκεντρο στο Γκντανσκ

Ο Μακρόν και ο Τουσκ θα ενισχύσουν τη συνεργασία Γαλλίας-Πολωνίας σε άμυνα και πυρηνική αποτροπή για μια ισχυρότερη Ευρώπη, απέναντι στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, σε συνέχεια της συνθήκης Νανσύ και με αναφορές στη συμβολική ιστορία.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Ελεύθερη Γαλλία», ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο Μακρόν ανακοίνωσε πως το νέο αεροπλανοφόρο που θα αντικαταστήσει το Σαρλ ντε Γκωλ το 2038 θα ονομαστεί «France Libre», τιμώντας το πνεύμα αντίστασης του στρατηγού ντε Γκωλ και την αδιάκοπη θέληση για ελευθερία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Στρατιωτικές ασκήσεις συμμαχικής δύναμης για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η πολυεθνική δύναμη για την ασφάλεια της Ουκρανίας θα κάνει εκπαιδευτικές ασκήσεις σε γειτονικές χώρες. Επίσης, αποφασίστηκε συνέχιση στήριξης στην Ουκρανία και αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
μαχητικό Rafale Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία αγοράζει Rafale και αντιαεροπορικά, έλαβε άδεια πυραύλων

Η Γαλλία θα πουλήσει στην Ουκρανία 16 μαχητικά Rafale με παράδοση από το 2028-29. Επίσης, η Ουκρανία θα λάβει αντιαεροπορικές συστοιχίες SAMP/T, ραντάρ και άδειες για παραγωγή βομβών AASM και πυραύλων Aster 30 και Scalp.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Γαλλία και η Ευρώπη έτοιμες να υπερασπιστούν ελευθερία και δίκαιο

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως η Γαλλία και η Ευρώπη είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την ελευθερία και το δίκαιο «με το αίμα τους αν χρειαστεί», στο πλαίσιο της στρατηγικής αφύπνισης λόγω του πολέμου στην ήπειρο.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση 37 κρατών στο Παρίσι για στρατηγική αφύπνιση Ευρώπης και Ουκρανία

Συνάντηση 37 κρατών πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, με στόχο την στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης και στήριξη της Ουκρανίας. Παρόντες είναι ο Ζελένσκι, ηγέτες ΕΕ, ΝΑΤΟ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπώντας την Ελλάδα.