ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 18:41:47
Δολάριο και Wall Street
Οικονομικό γράφημα με φόντο το δολάριο ΗΠΑ και την αμερικανική σημαία.

ΗΠΑ: Ισχυρή ανάπτυξη 4,3% το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε 4,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που περίμεναν 3,2%. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην ενισχυμένη κατανάλωση, ενώ οι επενδύσεις σημείωσαν μικρή πτώση.

Σημαντική οικονομική ανάπτυξη κατέγραψαν οι ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Η ανακοίνωση των δεδομένων καθυστέρησε λόγω της δημοσιονομικής παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών τους προηγούμενους μήνες.

Οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, εκτιμώντας αύξηση του ΑΕΠ γύρω στο 3,2%, χαμηλότερα από το 3,8% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών MarketWatch και Trading Economics.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, η εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου δείχνει άνοδο 1,1%, κυρίως λόγω της επιτάχυνσης της κατανάλωσης. Αντίθετα, οι επενδύσεις παρουσίασαν ελαφρά υποχώρηση την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση και δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών, εξαιτίας του shutdown που διήρκεσε από 1η Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου, προκαλώντας την αναστολή εργασιών στις στατιστικές υπηρεσίες.

Παρά τη θετική πορεία του ΑΕΠ, οι χρηματαγορές διατηρούν επιφυλακτικότητα. Ο αναλυτής της CFRA, Σαμ Στόβαλ, σημειώνει ότι μια τόσο ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έχει έναν ακόμη λόγο να μην προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, όπως ανέμεναν οι επενδυτές ενόψει της συνεδρίασης της 28ης Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άλλα 8.000 έγγραφα για τον φάκελο Έπσταϊν δημοσίευσε το Υπουργείο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν πάνω από 8.000 νέα έγγραφα για την υπόθεση Επστιν από το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανάμεσά τους βίντεο και υλικό από το κελί του. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Υπουργείο για παρακράτηση πληροφοριών.
Πολύχρωμα σπίτια στη Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Γροιλανδία: Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Τραμπ για το ενδιαφέρον στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας εξέφρασε τη λύπη του για το νέο ενδιαφέρον του Τραμπ να αποκτήσει τη Γροιλανδία. Ο Μακρόν τόνισε πως η Γροιλανδία ανήκει στον λαό της και η Δανία εγγυάται αυτό το καθεστώς.
Σφύρα δικαιοσύνης ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέα 8.000 έγγραφα για τον φάκελο Έπσταϊν δόθηκαν στη δημοσιότητα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν 8.000 νέα έγγραφα από την έρευνα για τον Τζέφρι Επστιν, με βίντεο και ηχητικά από το κελί του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δέχεται κριτική για παρακράτηση πληροφοριών, καθώς μέρος των εγγράφων δεν είναι προσβάσιμο.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία στον πυρηνικό αφοπλισμό

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις ευθύνες τους για πυρηνικό αφοπλισμό, τονίζοντας πως ως πυρηνική υπερδύναμη οφείλουν να μειώσουν το οπλοστάσιό τους, ώστε να ενισχυθεί η παγκόσμια προσπάθεια αφοπλισμού.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία - ΗΠΑ: Συνομιλίες για «ενοχλητικά» ζητήματα, άλυτα τα βασικά θέματα

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες Ρωσίας–ΗΠΑ για πρακτικά διμερή ζητήματα, όμως τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, με νέο γύρο επαφών να αναμένεται την άνοιξη του 2026.