ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:06:09
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
Οι σημαίες Ισραήλ και Χαμάς χωρίζονται, με σκιές ανθρώπων στο φόντο – συμβολισμός σύγκρουσης.

Ισραηλινός στρατός: Σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε δύο Παλαιστίνιους στη Γάζα, καθώς πέρασαν την «κίτρινη γραμμή». Οι άνδρες χαρακτηρίστηκαν «τρομοκράτες» και θεωρήθηκαν άμεση απειλή για τους στρατιώτες.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε μέσω Telegram ότι στρατιώτες του εξουδετέρωσαν δύο Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι δύο άνδρες χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκράτες» και φέρονται να πέρασαν τη λεγόμενη κίτρινη γραμμή, προσεγγίζοντας ισραηλινούς στρατιώτες. Όπως αναφέρεται, κρίθηκαν ως «άμεση απειλή» και «εξαλείφθηκαν» μετά από διαδικασία αναγνώρισης.

Η κίτρινη γραμμή διαχωρίζει περιοχές της Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν αναδιπλωθεί τα ισραηλινά στρατεύματα, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 10 Οκτωβρίου, από τα υπόλοιπα τμήματα. Το μήκος της φτάνει τα 1,5-1,6 χιλιόμετρα και εκτείνεται έως την ακτή της Μεσογείου.

Παράλληλα, ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τον έλεγχο σε πάνω από τη μισή περιοχή της Γάζας. Αν και στην επόμενη φάση της συμφωνίας, βάσει πρότασης του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προβλέπεται πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εγιάλ Ζαμίρ χαρακτήρισε πρόσφατα την κίτρινη γραμμή ως «τα νέα σύνορα» του Ισραήλ.

Η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, που τερμάτισε πολεμικές συγκρούσεις διάρκειας άνω των δύο ετών, παραμένει εύθραυστη, με συχνές αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Νεκρό στέλεχος της Χαμάς σε επίθεση στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε αξιωματούχος των οικονομικών της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς από επιδρομή στη Γάζα, ενώ βρισκόταν σε όχημα με τον Ραίντ Σαΐντ, έναν από τους αρχιτέκτονες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Ισραηλινός στρατιώτης εν δράσει
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Ο στρατός θα μείνει στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε πως ο στρατός δεν θα αποσυρθεί ποτέ πλήρως από τη Γάζα, διαψεύδοντας τόσο τον Νετανιάχου όσο και το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, που προβλέπουν σταδιακή αποχώρηση.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Ελπίδα για τέλος παραβιάσεων μέσω συνομιλιών στη Φλόριντα

Η Χαμάς ελπίζει ότι οι σημερινές συνομιλίες στη Φλόριντα θα οδηγήσουν στον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Γάζα, όπου ισχύει εύθραυστη εκεχειρία. Συμμετέχουν ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προσωρινή αναστολή πλήγματος κατά θέσεων Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανέστειλε προσωρινά σχεδιαζόμενο πλήγμα κατά υποδομών της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, παρά την υφιστάμενη εκεχειρία από το Νοέμβριο 2024 και τις συνεχείς εντάσεις στην περιοχή.