ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας

Ο Ζελένσκι: «Η ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας έχει ολοκληρωθεί κατά 90%»

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία είναι έτοιμη κατά 90%, με το υπόλοιπο 10% να κρίνει την τύχη Ουκρανίας και Ευρώπης. Τόνισε πως δεν θα δεχτεί συμφωνία χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για αποτροπή νέας εισβολής.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες, με αφορμή τις ευχές για το νέο έτος, ότι η συμφωνία ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία είναι «έτοιμη κατά το 90%». Ωστόσο, σημείωσε πως το υπόλοιπο 10% θα κρίνει ουσιαστικά «τα πάντα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τελευταίο αυτό ποσοστό περιλαμβάνει όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν την τύχη της ειρήνης, της Ουκρανίας και της Ευρώπης. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι «10% για να σωθούν εκατομμύρια ζωές», υπογραμμίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να αποδεχθεί συμφωνία «με οποιοδήποτε τίμημα», απαιτώντας ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη νέα εισβολή από τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί να διαμορφώσει συμφωνία λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις τόσο της Μόσχας όσο και του Κιέβου. Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για το κομβικό ζήτημα των ανατολικών περιοχών, ενώ ο ρωσικός στρατός διατηρεί υπό τον έλεγχό του περίπου το 19% της ουκρανικής επικράτειας.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει την προσάρτηση του Ντονμπάς και άλλων δύο ανατολικών περιφερειών, όπου βρίσκονται σημαντικοί βιομηχανικοί πόροι. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν πιστεύει πως η Μόσχα θα σταματούσε στο Ντονμπάς, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις αποχωρούσαν από το ανατολικό μέτωπο.

Σε σαρκαστικό τόνο, ο ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι η φράση «Αποσυρθείτε από το Ντονμπάς κι όλα θα τελειώσουν» αποτελεί παραπλάνηση, ανεξαρτήτως γλώσσας στην οποία εκφράζεται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Οι δηλώσεις Ζελένσκι δυσκολεύουν τον διάλογο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η στάση της Μόσχας για την Ουκρανία δεν αλλάζει, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζελένσκι «μη βοηθητικές» για τον διάλογο. Υπογράμμισε επίσης τα προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ λόγω κυρώσεων και βοήθειας στο Κίεβο.
Αλέξαντερ Νόβακ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόβακ: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια τη νύχτα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στη Σαμάρα, με τρία διυλιστήρια και ένα συγκρότημα χημικών να πλήττονται, ενώ ο Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αγνοεί τις ΗΠΑ για παύση των επιθέσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Νέες πληροφορίες για ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως υπάρχουν πληροφορίες για ρωσικές προετοιμασίες νέων επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους και τόνισε την ανάγκη η Ουκρανία να διαθέτει τα κατάλληλα μέσα άμυνας για να τις αντιμετωπίσει.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και ίσως κλιμακωθεί

Το Reuters διόρθωσε ότι ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο πόλεμος πληροφοριών γύρω από την Ουκρανία θα συνεχιστεί και όχι η σύγκρουση, όπως είχε μεταφερθεί αρχικά από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακολουθούν ο ορθός τίτλος και το τηλεγράφημα.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και ίσως κλιμακωθεί

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πιθανόν να κλιμακωθεί, ενώ υποστήριξε πως οι συνομιλίες Πούτιν με ηγέτες Φινλανδίας και Νορβηγίας δεν έφεραν κάτι νέο και ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επί ένα μήνα αναμένουμε να παραδοθούν Patriot των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει σχεδόν μήνα για έγκριση πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνονται εντατικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές. Ζήτησε να επισπευστούν οι αποστολές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.