Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα προσφέρουν μια ευκαιρία για «δημοκρατική μετάβαση» στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπου Πάουλα Πίνιο.
Η κ. Πίνιο υπενθύμισε πως ο Νικολά Μαδούρο δεν διαθέτει τη νομιμοποίηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη. Παράλληλα, τόνισε ότι τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου δημιουργούν προοπτικές για αλλαγή, την οποία θα πρέπει να καθοδηγήσει ο λαός της Βενεζουέλας.
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενη στη δήλωση που υιοθέτησαν 26 χώρες της ΕΕ (πλην Ουγγαρίας).
Ωστόσο, απέφυγε να χαρακτηρίσει τις αμερικανικές ενέργειες ως "εισβολή", "επέμβαση" ή "επιθετική ενέργεια".
Παράλληλα, η Ανίτα Χίπνερ, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, επισήμανε ότι «ο σεβασμός της βούλησης του λαού της Βενεζουέλας παραμένει ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».
Τόνισε πως η χώρα πρέπει να αποκαταστήσει τη δημοκρατία και να προχωρήσει σε διάλογο για την έξοδο από την κρίση.
Σύμφωνα με την κ. Χίπνερ, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν τόσο ο Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια, που ζει εξόριστος στην Ισπανία, όσο και η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο.