ΓΔ: 2163.88 0.44% Τζίρος: 725.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:10:54
Σημαίες Ταϊλάνδης Καμπότζης
Φώτο: Shutterstock

Η Καμπότζη αποδίδει σε λάθος τα πυρά κατά της Ταϊλάνδης

Η Καμπότζη ενημέρωσε επίσημα την Ταϊλάνδη ότι τα πυρά σε ταϊλανδικό έδαφος οφείλονταν σε λάθος και όχι σε πρόθεση, μετά από παράπονα της Ταϊλάνδης για παραβίαση της εκεχειρίας και τραυματισμό στρατιώτη στα σύνορα.

Η κυβέρνηση της Καμπότζης διαβεβαίωσε την Ταϊλάνδη ότι τα πρόσφατα πυρά προς το έδαφός της οφείλονταν σε ατύχημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ταϊλανδικού στρατού. Λίγο νωρίτερα, ο ταϊλανδικός στρατός είχε κατηγορήσει τις ένοπλες δυνάμεις της γειτονικής χώρας για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ύστερα από επίθεση με ολμοβόλα σε παραμεθόρια περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός στρατιώτη.

Όπως αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων, «στρατιωτική μονάδα στην περιοχή δέχθηκε επικοινωνία από την καμποτζιανή πλευρά, που τη διαβεβαίωσε πως δεν είχε καμιά πρόθεση να ανοίξει πυρ εναντίον του ταϊλανδικού εδάφους κι ότι το συμβάν προκλήθηκε από επιχειρησιακό λάθος».

Σύμφωνα με το προηγούμενο ανακοινωθέν, η Καμπότζη κατηγορούνταν για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, καθώς εξαπέλυσε «οβίδες όλμων εναντίον της περιοχής Τσονγκ Μποκ». Οι ταϊλανδικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από θραύσματα», χωρίς να διευκρινίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασής του.

Η Πνομ Πεν δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε επίσημη αντίδραση στις κατηγορίες αυτές.

Η κατάπαυση του πυρός, που συμφωνήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, έθεσε τέλος σε τρεις εβδομάδες συγκρούσεων, οι οποίες προκάλεσαν 47 θανάτους και ανάγκασαν περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες και από τις δύο πλευρές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις αμφισβητούμενες παραμεθόριες περιοχές.

Η Μπανγκόκ και η Πνομ Πεν έχουν δεσμευθεί μέσω κοινής ανακοίνωσης να διατηρήσουν τις υφιστάμενες στρατιωτικές θέσεις τους και να συνεργαστούν στην αποναρκοθέτηση των παραμεθόριων ζωνών.

Οι δύο ασιατικές χώρες βρίσκονται σε διαμάχη για τα σύνορά τους μήκους 800 χιλιομέτρων, τα οποία χαράχτηκαν κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας. Αλληλοκατηγορούνται για το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, ενώ ο προηγούμενος κύκλος συγκρούσεων τον Ιούλιο είχε προκαλέσει τον θάνατο 43 ανθρώπων μέσα σε πέντε ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ταϊλάνδης Καμπότζης
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης

Η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη υπέγραψαν συμφωνία άμεσης κατάπαυσης του πυρός μετά από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, με ισχύ από τις 27 Δεκεμβρίου 2025, για τον τερματισμό των σοβαρών συνοριακών συγκρούσεων.
Σημαίες Ταϊλάνδης Καμπότζης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Καμπότζη κατηγορεί την Ταϊλάνδη για αύξηση βομβαρδισμών στα σύνορα

Στα σύνορα Καμπότζης-Ταϊλάνδης επικρατεί ένταση, με καταγγελίες για βομβαρδισμούς και από τις δυο πλευρές, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα μεθοριακά ζητήματα και αναφέρονται σοβαρές καταστροφές σε χωριά.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία ειρήνης Ταϊλάνδης-Καμπότζης στη Μαλαισία

Aνακοίνωσε συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης με αφορμή την επίσκεψή του στη Μαλαισία. Η τελετή αναβάλλεται λόγω πένθους στη Ταϊλάνδη, ενώ ο Τραμπ εξέφρασε συλλυπητήρια μέσω Truth Social.
Ορίζοντας Ταϊπέι τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταιβάν: Η Κίνα επιδίδεται σε «στρατιωτικό εκφοβισμό» με νέα γυμνάσια

Η Ταϊπέι καταγγέλλει στρατιωτικό εκφοβισμό από το Πεκίνο, μετά την ανακοίνωση εκτεταμένων κινεζικών γυμνασίων γύρω από την Ταϊβάν. Η Ταϊβάν αντέδρασε αναπτύσσοντας δυνάμεις και δημιούργησε κέντρο αντίδρασης.