ΓΔ: 2192.22 1.31% Τζίρος: 181.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:41
Αυτοκίνητο σε χιόνι
Φώτο: Shutterstock

Καταιγίδα «Γκορέτι»: Χιόνια και παγετός «παγώνουν» τη δυτική Ευρώπη

Η καταιγίδα «Γκορέτι» φέρνει χιόνια και παγετό σε Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Βέλγιο. Ακυρώσεις πτήσεων, προβλήματα σε τρένα και δρόμους.

Η δυτική Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς η καταιγίδα Γκορέτι προκαλεί ισχυρές χιονοπτώσεις και παγετό, επηρεάζοντας τις μεταφορές σε αέρα, σιδηρόδρομο και οδικό δίκτυο.

Στην περιοχή του Παρισιού καταγράφηκαν χιονοπτώσεις από τα ξημερώματα, ενώ για τις επόμενες ημέρες αναμένεται επιδείνωση του καιρού στη δυτική Βρετανία. Προειδοποιήσεις για χιόνι και παγετό έχουν εκδοθεί για μεγάλες περιοχές της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Η Meteo France ανακοίνωσε ότι χιονοπτώσεις και παγετός πλήττουν το βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως «σπάνιας έκτασης στο τρέχον κλίμα». 

Παράλληλα, η βρετανική Met Office διατήρησε τις προειδοποιήσεις για παγετό στη Σκωτία, με σταδιακή άρση τους στην Αγγλία και την Ουαλία.

Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται στις αερομεταφορές. Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν στα αεροδρόμια Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί του Παρισιού, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Φιλίπ Ταμπαρό, ενώ ζητήθηκε αυξημένη επιφυλακή λόγω της κακοκαιρίας.

Στο Παρίσι διακόπηκαν τα δρομολόγια των λεωφορείων, ενώ απαγορεύθηκε η κυκλοφορία φορτηγών και σχολικών λεωφορείων σε μεγάλο μέρος της βόρειας Γαλλίας. Προβλήματα σημειώνονται και στην Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η ολλανδική KLM ακύρωσε 600 προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο Σκίπολ του Άμστερνταμ, με αποτέλεσμα περισσότεροι από χίλιοι ταξιδιώτες να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο. Συνολικά, πάνω από 800 πτήσεις ακυρώθηκαν μέχρι τώρα, ενώ αναμένονται και νέες ακυρώσεις εντός της ημέρας.

Προβλήματα εντοπίζονται και στη σιδηροδρομική κυκλοφορία στην Ολλανδία, με την εταιρεία NS να συστήνει στους ταξιδιώτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις εάν δεν είναι απαραίτητες. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι εφικτό.

Στις Βρυξέλλες, σημειώθηκαν ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων λόγω εργασιών αποπάγωσης στους διαδρόμους και στα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με τον ειδικό της ολλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, Πέτερ Σίγκμουντ, οι χιονοπτώσεις στην Ολλανδία γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες, γεγονός που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή

Όπως εξήγησε, «η θερμοκρασία έχει αυξηθεί δύο βαθμούς. Βρέχει περισσότερο, κυρίως τον χειμώνα. Από την αρχή του αιώνα έχει σημειωθεί μόνο ένα κύμα ψύχους. Τον προηγούμενο αιώνα αυτό συνέβαινε περίπου κάθε τρία χρόνια».

Ανάλυση της ολλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ANP δείχνει ότι στην περιοχή Ντε Μπιλτ, κοντά στην Ουτρέχτη, οι τελευταίες ημέρες καταγράφουν περισσότερες χιονοπτώσεις σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Από τις 2 Ιανουαρίου, το φαινόμενο είναι συνεχές.

Στις 09:00 τοπική ώρα, το ολλανδικό οδικό δίκτυο παρουσίασε μποτιλιαρίσματα συνολικού μήκους άνω των 700 χιλιομέτρων, επίδοση που δεν είχε παρατηρηθεί ξανά Τετάρτη πρωί από το 1999.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ολλανδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Προσωρινή διακοπή δρομολογίων τρένων από χιόνι

Σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις προκαλούν το χιόνι και ο πάγος στην Ολλανδία, με διακοπή τρένων έως τις 11:00 και ακύρωση τουλάχιστον 300 πτήσεων σήμερα στο αεροδρόμιο Σκίπολ, για πέμπτη διαδοχική ημέρα.