ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:36:22
Αυτοκίνητα Volkswagen έκθεσης
Φωτο: Shutterstock

Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Άνοδος το 2025, ώθηση από Γερμανία και Βρετανία

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου σημείωσε μικρή άνοδο το 2025, με Γερμανία και Βρετανία να οδηγούν την αύξηση.

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου κατέγραψε ελαφρά άνοδο το προηγούμενο έτος, με τις αγορές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να αποτελούν τους βασικούς μοχλούς αυτής της αύξησης. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η θετική αυτή τάση αναμένεται να διατηρηθεί και το 2026.

Τα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) συνέχισαν να υποχωρούν, ενώ τα αμιγώς ηλεκτρικά, τα plug-in υβριδικά (PHEV) και τα πλήρως υβριδικά (HEV) κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση, καθιερώνοντάς τα ως βασικούς πυλώνες της αγοράς.

 Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεχώρισαν ιδιαίτερα το 2025, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μερίδιο άνω του 15%.

Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του έτους, με βασικούς παράγοντες την αυξημένη διαθεσιμότητα μοντέλων, τις καλύτερες τιμές, τη διεύρυνση της υποδομής φόρτισης, το μειωμένο συνολικό κόστος κτήσης και τη μεγαλύτερη αυτονομία. 

Παράλληλα, οι κατασκευαστές ενίσχυσαν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εκπομπές CO2.

Όσον αφορά τα είδη αμαξώματος, τα SUV και τα crossover συνέχισαν να αυξάνουν το μερίδιό τους, καθώς οι καταναλωτές εκτιμούν τη θέση οδήγησης, την ασφάλεια και την ευελιξία που προσφέρουν.

 Αντίθετα, τα παραδοσιακά hatchback και sedan συνεχίζουν να χάνουν έδαφος στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος. Παρότι η ΕΕ έχει χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τις εκπομπές ρύπων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να επενδύουν στην παραγωγή νέων ηλεκτρικών μοντέλων. 

Ωστόσο, οι υψηλές τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξακολουθούν να λειτουργούν αποτρεπτικά, ειδικά σε χώρες όπου δεν παρέχονται κρατικά κίνητρα για την αγορά τους.

Παρά τα παραπάνω, το χαμηλότερο κόστος συντήρησης, το μειωμένο κόστος καυσίμων, το συνολικό λειτουργικό κόστος και η υπολειμματική αξία συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην επιλογή ηλεκτρικών οχημάτων από τους καταναλωτές.

Ενίσχυση ανταγωνισμού και προοπτικές για το 2026

Το 2023 χαρακτηρίστηκε και από την είσοδο νέων εταιρειών και μοντέλων από την Κίνα, γεγονός που ενέτεινε τον ανταγωνισμό στην αγορά. 

Τα κινεζικά αυτοκίνητα προσφέρουν πλούσιο εξοπλισμό, υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ανταγωνιστικές τιμές, ενισχύοντας την παρουσία τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 2026 αναμένεται να είναι χρονιά εξέλιξης με σταθερή ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Τα plug-in υβριδικά (PHEV) προβλέπεται να διατηρήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, χάρη στη βελτίωση της ηλεκτρικής τους αυτονομίας, που τα καθιστά ακόμη πιο ελκυστικά για τους καταναλωτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ με Γερμανό ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για Ρωσία-Γερμανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ συναντήθηκαν στον ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω έντασης στις σχέσεις λόγω πρόσφατων κριτικών και αμοιβαίων προξενικών απελάσεων.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ευρώπη μπορεί να χτίσει ανθεκτική οικονομία με μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε από το Βερολίνο ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας αποδίδουν καρπούς, με τη χώρα να μειώνει το χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη. Επισήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας και μεταρρυθμίσεων.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η Ρωσία εξοπλίζεται υπερβολικά για τον πόλεμο κατά του Κιέβου

Ο Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε ότι η Ρωσία παράγει περισσότερα όπλα απ' όσα χρειάζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας αποθέματα για μελλοντικές συγκρούσεις. Λιγότεροι πύραυλοι χρησιμοποιούνται στο ουκρανικό μέτωπο.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Διάσκεψη για το Διάστημα: Η Ευρώπη ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στο διάστημα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι, όπου απουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Βιομηχανίες ελπίζουν σε νέα συμβόλαια, με 120 χώρες παρούσες και σημαντικές απουσίες.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Συγκρουόμενες αντιδράσεις για τη νίκη της AfD στη Σαξονία

Ο Ταγιάνι χαρακτήρισε «τρομακτική» τη νίκη της AfD στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, ενώ ο Σαλβίνι την χαιρέτισε ως απαίτηση για αλλαγή. Ο Βανάτσι του FnV δήλωσε ενθουσιασμένος: «Η Ευρώπη αλλάζει. Nessun dorma».