ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέος προβληματισμός Μακρόν για την χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το δικαίωμα του ασύλου θα «χαθεί», αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η «παράκαμψή του», ακόμη η «κατάχρησή του».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε, ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι το δικαίωμα του ασύλου θα «χαθεί», αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να καταπολεμηθεί η «παράκαμψή του», ακόμη η «κατάχρησή του».

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επέμεινε στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του «ελέγχου των μεταναστευτικών ροών» και της «προστασίας του δικαιώματος του ασύλου».

Διότι, «αν δεν έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε κατάματα το αίτημα για έλεγχο που εκφράζουν οι συμπολίτες μας, αν δεν έχουμε τη νηφαλιότητα να δούμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, το αίτημα του ασύλου προέρχεται από χώρες βαθιά ασφαλείς και ότι σήμερα το αίτημα του ασύλου αποτελεί καταφανώς αντικείμενο παράκαμψης ή κατάχρησης, δεν θα είμαστε νηφάλιοι», πρόσθεσε.

«Αν αφήσουμε το δικαίωμα του ασύλου να γίνει αντικείμενο κατάχρησης, διακίνησης, τότε αυτό θα χαθεί», προειδοποίησε ο Μακρόν. «Δεν θα είναι οι δημοκράτες που θα εξαλείψουν το δικαίωμα αυτό, αλλά αυταρχικοί (ηγέτες) εκλεγμένοι από λαούς που θα φοβούνται», πρόσθεσε.

Για τον Μακρόν, το δικαίωμα ασύλου «είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη κεκτημένα μας», το οποίο «αποτελεί κομμάτι της ύπαρξής μας και εφευρέθηκε σε αυτή την ήπειρο».

Με σχεδόν 110.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου, η Γαλλία βρισκόταν το 2018 στην 4η θέση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ακριβώς πίσω από την Τουρκία (116.000 ) και τη Γερμανία (162.000).

Αλλά ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων μειώνεται, στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 20% το 2018 για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πολλές αιτήσεις Αλβανών και Γεωργιανών που οι δημόσιες αρχές θεωρούν σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες.

Ο Μακρόν πρόσφατα επανεκκίνησε τη συζήτηση για τη μετανάστευση καλώντας να εξεταστεί το θέμα «κατάματα», καθώς «η Γαλλία δεν μπορεί να υποδέχεται όλον τον κόσμο, αν θέλει να υποδέχεται σωστά». Μια κοινοβουλευτική συζήτηση για τη μετανάστευση αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στη Γαλλία.

Ο Μακρόν επέμεινε εκ νέου στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως για την προστασία των συνόρων και την κατανομή των μεταναστών. Ο ίδιος θεωρεί ότι (η Ευρωπη) "δεν θα πρέπει να ενδώσει στην πίεση" της Τουρκίας την ώρα που οι αφίξεις των μεταναστών αυξήθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά νησιά. "Μένει ακόμη να γίνει δουλειά με την Τουρκία" για να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη Μακρόν στον Ουκρανό όμηρο που απελευθερώθηκε από την Ρωσία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας "χαιρέτισε" την απελευθέρωση του ουκρανού σκηνοθέτη 'Ολεγκ Σεντσόφ, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. "Ήμασταν πάντα στο πλευρό του", είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν θέλει «η Γαλλία να μην είναι πολύ ελκυστική» για τους πρόσφυγες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σκλήρυνε πρόσφατα τους τόνους για την μετανάστευση, έκρινε ότι «η Γαλλία δεν μπορεί να υποδεχθεί όλον τον κόσμο, αν θέλει να τον υποδέχεται καλά».
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρεζ: Αποτύχαμε στην προστασία των αμάχων σε ένοπλες συρράξεις

Η «φρικτή αλήθεια» είναι ότι «ο κόσμος αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του να προστατεύει τους αμάχους, δεσμεύσεις που έχουν εγγραφεί στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.