ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
Οι σημαίες των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας κυματίζουν δίπλα-δίπλα σε καθαρό ουρανό.

Η Βενεζουέλα έτοιμη για «νέα ατζέντα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Βενεζουέλα δηλώνει έτοιμη για νέα ατζέντα με την ΕΕ, ενώ ασκείται πίεση από τις ΗΠΑ. Η προσωρινή πρόεδρος Ροδρίγκες υπέγραψε συμφωνίες και απελευθέρωσε κρατούμενους, προτείνοντας διάλογο με την Ευρώπη που στηρίζει την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξέφρασε την ετοιμότητά της για μια «νέα ατζέντα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, έπειτα από «ειλικρινή» συνάντηση μεταξύ διπλωματών των δύο πλευρών. Το γεγονός αυτό σημειώνεται ενώ η χώρα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση στις αρχές Ιανουαρίου.

Η προσωρινή πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροδρίγκες, ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 5 Ιανουαρίου, μετά την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο. Έκτοτε έχει υπογράψει συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου με τις ΗΠΑ και έχει συμφωνήσει στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού κρατουμένων που η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως πολιτικούς κρατούμενους.

Η νέα ηγεσία της Βενεζουέλας επιδιώκει πλέον το «άνοιγμα διαύλων διαλόγου» με την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν αναγνώρισε την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο το 2024, επέβαλε κυρώσεις στη χώρα και στήριξε την αντιπολιτευόμενη Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Ο Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είχε διατάξει να περιοριστούν οι διπλωματικές αποστολές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στο Καράκας σε μόλις τρεις διπλωμάτες από το 2025.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ, σε δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, τόνισε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε νέα ατζέντα, ατζέντα εντατικής δουλειάς για την ευημερία των δυο λαών μας, όλων των λαών της Ευρώπης και αυτού της Βενεζουέλας».

Στη συνάντηση στο Καράκας συμμετείχαν διπλωμάτες της ΕΕ και της Βρετανίας, η Ντέλσι Ροδρίγκες, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χόρχε Ροδρίγκες, ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο και ο υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Χιλ.

Ο κ. Χιλ πρόσθεσε πως «συμφωνήσαμε πως είναι ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια φάση παραγωγικών σχέσεων, να ανοίξουμε διαύλους διαλόγου, σε ολοένα μεγαλύτερο βάθος κι ολοένα πιο εντατικού».

Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την έναρξη διαδικασίας αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Καράκας και Ουάσιγκτον, που είχαν διακοπεί το 2019. Πρόκειται για σημαντική διπλωματική στροφή, έπειτα από χρόνια κατά τα οποία η Βενεζουέλα κατήγγειλε τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό «ιμπεριαλισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανοί διπλωμάτες στο Καράκας για επανέναρξη της πρεσβείας ΗΠΑ

Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέφθηκαν το Καράκας για να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας μετά το 2019, όπως δήλωσε αξιωματούχος. Η αποστολή αποσκοπεί σε σταδιακή επανέναρξη των αμερικανικών υπηρεσιών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ακύρωσα νέο κύμα επιθέσεων κατά της Βενεζουέλας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social ότι αμερικανικές πετρελαϊκές θα επενδύσουν πάνω από 100 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα. Είπε επίσης πως ανέβαλε επίθεση, αναφέροντας πρόοδο σε συνεργασία και απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων.
Βενεζουέλα στρατιώτης παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Βενεζουέλα: Κηδείες στρατιωτικών μετά την επίθεση για σύλληψη Μαδούρο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τις κηδείες στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην αμερικανική επιχείρηση για τη σύλληψη του Μαδούρο, με συγγενείς να αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες.
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Φόβοι για «καταστροφή» στη Λατινική Αμερική μετά επίθεση ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας προειδοποίησε ότι τυχόν επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και σύλληψη του Μαδούρο θα προκαλούσε πρωτοφανή καταστροφή στη Λατινική Αμερική, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας κρίσης.