Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη δημιουργία επίσημου λογαριασμού στο TikTok με στόχο την προβολή βίντεο που καταγράφουν συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ συλλήψεων για αδήλωτη εργασία.
Ο λογαριασμός "Secure Borders UK" συγκέντρωσε πάνω από 1.400 ακολούθους μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξή του, προβάλλοντας το σύνθημα «Να αποκαταστήσουμε την τάξη και τον έλεγχο των συνόρων μας». Το πρώτο βίντεο, διάρκειας 20 δευτερολέπτων, παρουσιάζει σκηνές συλλήψεων και απελάσεων, με τα πρόσωπα των συλληφθέντων να έχουν υποστεί τεχνική επεξεργασία, και ολοκληρώνεται με το μήνυμα «Είναι μόνο η αρχή».
Η κυβέρνηση των Εργατικών με επικεφαλής τον Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από το αντιμεταναστευτικό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, μετά την εκλογική νίκη της τον Ιούλιο του 2024. Έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας κυρίως στις συμμορίες διακινητών, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.
Το 2025 καταγράφηκε ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μεταναστών που έφτασαν στις βρετανικές ακτές με μικρά σκάφη, από το 2018 όταν ξεκίνησε η συλλογή σχετικών στοιχείων.
Ο Κρις Φίλιπ, υπεύθυνος εσωτερικής ασφάλειας των Συντηρητικών, χαρακτήρισε τον νέο λογαριασμό στο TikTok ως «αξιοθρήνητο κόλπο» και τη λογική αποτροπής των διαπλεύσεων μέσω τέτοιου περιεχομένου ως «γελοία».
Αντίστοιχα, η οργάνωση Freedom From Torture κατήγγειλε το περιεχόμενο ως «λαϊκιστικό και απάνθρωπο, σχεδιασμένο να αποσπάσει την προσοχή και να διχάσει».
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, υπό τη νέα κυβέρνηση έχουν καταγραφεί ρεκόρ ελέγχων και συλλήψεων για αδήλωτη εργασία. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του 2025 πραγματοποιήθηκαν περίπου 17.400 έλεγχοι σε επιχειρήσεις που θεωρήθηκαν ύποπτες, όπως κουρεία, εστιατόρια takeaway και στούντιο περιποίησης άκρων.
Στο ίδιο διάστημα, οι αρχές προχώρησαν σε 12.300 συλλήψεις. Η υπουργός Εσωτερικών, Σαμπάνα Μαχμούντ, υπεραμύνθηκε της εντατικοποίησης των επιχειρήσεων, τονίζοντας πως στόχος είναι «οι μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα που εργάζονται στην παραοικονομία να μην έχουν μέρος να κρυφτούν».