ΓΔ: 2137.3 -0.04% Τζίρος: 88.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:24:41
πύργος ηλεκτρικής ενέργειας
Πύργος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με φόντο το ηλιοβασίλεμα πάνω από αστική περιοχή.

Καταστροφή ενεργειακής μονάδας στο Χάρκοβο, εκατομμύρια χωρίς ρεύμα

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μεγάλη ενεργειακή εγκατάσταση στο Χάρκοβο, αφήνοντας εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ρεύμα και θέρμανση μετά από αεροπορικές επιθέσεις. Συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται αδιάκοπα, ανέφερε ο δήμαρχος.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν σημαντική ενεργειακή εγκατάσταση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου της πόλης. Το πλήγμα αποτελεί μέρος της κλιμάκωσης των χειμερινών αεροπορικών επιθέσεων της Μόσχας, που έχουν αφήσει εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ρεύμα και θέρμανση εν μέσω ψύχους.

Η Ρωσία στοχεύει σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες υποδομές, ενώ παράλληλα εντείνει τις στρατιωτικές πιέσεις στο πεδίο της μάχης. Αυτές οι επιθέσεις έχουν αναγκάσει το Κίεβο να παραμείνει σε θέση άμυνας, την ώρα που δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης.

Ο Ίχορ Τερέχοφ, δήμαρχος του Χαρκόβου, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης εργάζονται αδιάκοπα για την αποκατάσταση των ζημιών, χωρίς να διευκρινίζει το είδος της εγκατάστασης που επλήγη.

Το Χάρκοβο, που βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και βόμβες ολίσθησης, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, Όλεχ Σινεχούμποφ, οι αρχές συνεχίζουν να εκτιμούν το μέγεθος της καταστροφής από τη σημερινή επίθεση.

Οι διακοπές ρεύματος, καθώς και οι περικοπές στη θέρμανση και το νερό, έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες πόλεις, με την Ουκρανία να αντιμετωπίζει κύμα ψύχους που δοκιμάζει τα όρια του ήδη καταπονημένου ενεργειακού συστήματος.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, περίπου 300 πολυκατοικίες στην πρωτεύουσα παραμένουν χωρίς θέρμανση μετά την επίθεση της 9ης Ιανουαρίου, η οποία έθεσε εκτός λειτουργίας τη θέρμανση σε μεγάλο μέρος των πολυώροφων κτιρίων.

Παράλληλα, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε λιμάνια της νότιας Οδησσού. Σημερινή πυραυλική επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό ενός ατόμου και ζημιές σε εμπορευματοκιβώτια στην πόλη Τσορνομόρσκ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Ολέξιι Κουλέμπα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση χτυπά ενέργεια και λιμάνια στη νότια Ουκρανία

Ρωσική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε βιομηχανικές, λιμενικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Οδησσό, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Οι πυρκαγιές σβήστηκαν γρήγορα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία καταγγέλλει επίθεση με 100 drones της Ουκρανίας στη Μόσχα, φωτιά σε δεξαμενή

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατά το σαββατοκύριακο η Ουκρανία εξαπέλυσε επίθεση με πάνω από 100 drones στη Μόσχα, τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν από αντιαεροπορικά, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί από ρωσική αεροπορική επίθεση κοντά στο Κίεβο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες σημειώθηκαν από ρωσική αεροπορική επίθεση έξω από το Κίεβο τη νύχτα, με στόχους κατοικίες, σχολεία και υποδομές σε τέσσερις συνοικίες, σύμφωνα με τις αρχές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ένα Ιράν που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι συνάντησε στο Παρίσι τον Ρεζά Παχλαβί και τόνισε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ένα ελεύθερο Ιράν, που δεν συνεργάζεται με τη Ρωσία ή αποσταθεροποιεί την περιοχή, σύμφωνα με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ρώσος διαπραγματευτής σε ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ζήτησαν αναβολή τριμερών συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν να αναβληθούν οι τριμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία αντιπροτείνει ως τόπο διεξαγωγής την Ελβετία ή την Τουρκία, όχι τις ΗΠΑ.