ΓΔ: 2240.63 -0.31% Τζίρος: 127.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:01:41
Χωριό Γροιλανδίας πάγοι
Το Κουλουσούκ της Γροιλανδίας με γραφικά χρωματιστά σπίτια και παγόβουνα σε εντυπωσιακό τοπίο.

Γροιλανδία: Στρατιωτική άσκηση Ευρωπαίων στέλνει παγκόσμιο μήνυμα

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Αλίς Ρυφό, τόνισε ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική άσκηση στη Γροιλανδία στέλνει παγκόσμιο μήνυμα αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση της κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών με στρατηγική αλληλεγγύη.

Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γροιλανδία, στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, στοχεύει στην αποστολή μηνύματος αποφασιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών για την υπεράσπιση της κυριαρχίας τους, σύμφωνα με τη γαλλίδα υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Αλίς Ρυφό.

Σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό δίκτυο FranceInfo, η Ρυφό τόνισε πως «όταν οι χώρες-μέλη της Ευρώπης πραγματοποιούν στρατιωτική άσκηση, αυτό είναι ένα μήνυμα, ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς ολόκληρο τον κόσμο».

Η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών, κάνοντας αναφορά στη «στρατηγική αλληλεγγύη» μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο πλαίσιο διαφωνιών με την Ουάσινγκτον, η Δανία εξασφάλισε την αποστολή ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης στη Γροιλανδία, μια αυτόνομη περιοχή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικαλείται την ανάγκη προστασίας από τη ρωσική και κινεζική απειλή.

Η Γαλλία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων.

Η Ρυφό επεσήμανε ότι υπάρχει «όντως μία απειλή στην περιοχή» λόγω της αυξανόμενης παρουσίας της Κίνας και της Ρωσίας. Παράλληλα, ανέφερε πως «το μήνυμα εστάλη και στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης».

Στόχος της αποστολής είναι να καταστεί σαφές ότι «οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπισθούν την κυριαρχία τους». Όπως δήλωσε, «όταν στέλνεις ένα μήνυμα για την πρόθεσή σου να υπερασπισθείς την κυριαρχία σου, το στέλνεις σε όλο τον κόσμο και το στέλνεις επίσης στον εαυτό σου».

Η Γαλλία έχει ήδη αναπτύξει «μία πρώτη ομάδα στρατιωτικών» στη Γροιλανδία και, σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν επιπλέον χερσαία, αεροπορικά και θαλάσσια μέσα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των στρατιωτικών που θα αναπτυχθούν, η Αλίς Ρυφό ανέφερε πως «θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες», δίνοντας έμφαση στο αποτέλεσμα της αποστολής και όχι στον αριθμό συμμετεχόντων.

Παράλληλα, η Γαλλία ανακοίνωσε το άνοιγμα προξενείου στη Γροιλανδία στις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

Συζητήσεις Ρούτε-Ζελένσκι για ρωσικές επιθέσεις και ενεργειακά ζητήματα

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις ρωσικές επιθέσεις και τις διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουκρανία θα λάβει την αναγκαία υποστήριξη για άμυνα και ειρήνη.
Μπόρις Πιστόριους
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Η Τουρκία καθοριστικός σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας τόνισε τον ζωτικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έμφαση δόθηκε στη σημασία της Τουρκίας στη νότια πτέρυγα ενόψει της Συνόδου στην Άγκυρα.
Εμανουέλ Μακρόν επίσημη τελετή
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Να ενισχυθεί η άμυνα Γαλλίας και Ευρώπης απέναντι σε νέες απειλές

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας Γαλλίας κι Ευρώπης με αύξηση δαπανών και εστιάζοντας στην απειλή της Ρωσίας και την ευρωπαϊκή αυτονομία. Ειδική αναφορά έκανε στη στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία.
Παπασταύρου, Abdulaziz bin Salman Al Saud
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας για ενέργεια και ναυτιλία

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Συζήτησαν συνεργασίες σε ναυτιλία, διασύνδεση ενέργειας και την ένταξη της Ελλάδας στον IMEC.