ΓΔ: 2615.07 0.25% Τζίρος: 239.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

Φόβοι στις γειτονικές χώρες του Ιράν για επιθέσεις από τις ΗΠΑ

Ανησυχία επικρατεί σε χώρες του Κόλπου, Πακιστάν και Τουρκία για πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση και αύξηση μεταναστευτικών ροών λόγω πιθανών ιρανικών αντιποίνων στην περιοχή.

Ανησυχία επικρατεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, από τα κράτη του Κόλπου έως το Πακιστάν και την Τουρκία, σχετικά με το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν. Ο φόβος επικεντρώνεται στους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκύψουν, όπως η ανάφλεξη ολόκληρης της περιοχής και η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Οι χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο ανησυχούν ιδιαίτερα για πιθανά ιρανικά αντίποινα. Παρά τη συνεργασία τους με την Ουάσινγκτον, θεωρούν ότι θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, ενώ σύμφωνα με σαουδαραβική πηγή, αρκετές χώρες –μεταξύ των οποίων και το Ομάν– ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ να αναστείλει ενδεχόμενα πλήγματα κατά του Ιράν.

Παρότι το Ιράν έχει αποδυναμωθεί από τις πρόσφατες συγκρούσεις, διατηρεί ισχυρές δυνατότητες ανταπόδοσης. Όπως επισημαίνει ο Pierre Razoux, διευθυντής ερευνών του FMES, η Τεχεράνη διαθέτει σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που μπορούν να στοχεύσουν κρίσιμες υποδομές, όπως εργοστάσια αφαλάτωσης, ενεργειακούς κόμβους και θερμοηλεκτρικούς σταθμούς. Η απώλεια αυτών των υποδομών θα καθιστούσε πολλές χώρες του Κόλπου «αβίωτες», σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα πετρελαϊκά κράτη της περιοχής ανησυχούν από το ενδεχόμενο επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές ή μπλοκαρίσματος των ροών στο Στενό του Χορμούζ. Η Cinzia Bianco, ερευνήτρια του ECFR, υπενθυμίζει ότι οι χώρες αυτές έχουν επενδύσει σε φιλόδοξες και δαπανηρές πολιτικές για την αλλαγή του οικονομικού τους μοντέλου και την ενεργειακή μετάβαση. Μια πετρελαϊκή κρίση θα περιέπλεκε σημαντικά τα σχέδιά τους, ενώ η διαχείριση των συνεπειών μιας ενδεχόμενης αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν θα προσέθετε επιπλέον δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον Razoux, ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει την Κίνα –μεγάλο αγοραστή πετρελαίου από τον Κόλπο– να επανεξετάσει τη σχέση της με την περιοχή. Αυτό θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη για τα κράτη του Κόλπου, τα οποία ήδη επιδιώκουν να μειώσουν την εμπορική τους εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Ασύμμετρες συγκρούσεις και γεωπολιτικές αναταράξεις

Η αποσταθεροποίηση του Ιράν ενδέχεται να προκαλέσει αναζωπύρωση συγκρούσεων μέσω ομάδων που υποστηρίζει η Τεχεράνη, όπως οι Χούθι στην Υεμένη και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η αποδυνάμωση του Ιράν θα μπορούσε επίσης να προσφέρει ευκαιρίες για δράση σε εχθρικές ομάδες σε γειτονικές χώρες, μεταξύ αυτών η Τουρκία και το Πακιστάν.

Όπως σημειώνει η Gonul Tol του Middle East Institute, η Τουρκία ανησυχεί ότι ενδεχόμενη πτώση του ιρανικού καθεστώτος θα ενίσχυε τις κουρδικές οργανώσεις, όπως το PKK, με αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητάς τους. Αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζει και το Πακιστάν, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις της αναλύτριας Malleeha Lodhi, θα επηρεαστεί ιδιαίτερα από κάθε αποσταθεροποίηση στα ιρανικά σύνορα, ειδικά στην ευαίσθητη επαρχία του Βαλουτσιστάν.

Μεταναστευτικές ροές και περιφερειακή σταθερότητα

Ένας ακόμη σημαντικός φόβος για τις γειτονικές χώρες αφορά την πιθανότητα μαζικών πληθυσμιακών μετακινήσεων, παρόμοιων με εκείνες που βίωσε η Τουρκία κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου. Όπως επισημαίνει ο Sinan Ulgen του Carnegie Europe, το σοκ θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο λόγω του μεγέθους και της εθνοτικής πολυμορφίας του Ιράν, με πληθυσμό 92 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Ρώσος αναλυτής Nikita Smagin εκτιμά ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυξημένες προσφυγικές ροές, οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητά τους, ειδικά για τις δύο τελευταίες χώρες που διαθέτουν μικρότερο πληθυσμό και οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Προειδοποίηση για αντίδραση σε τυχόν ενέργεια των ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΞ Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, προειδοποίησε πως κάθε «επιθετική ενέργεια» από ΗΠΑ ή Ισραήλ θα απαντηθεί αποφασιστικά, τονίζοντας πως και κάθε συμμετοχή γειτονικών χωρών θα έχει ανάλογη απάντηση, σε τηλεφωνικές επαφές και ανάρτηση στο Telegram.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Αναγκαία νέα εξωτερική πολιτική με στρατηγικό βάθος

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε στο ΕΡΤ News Radio ότι χρειάζεται στρατηγική βάθους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ελλειπή διπλωματία, στη σκιά της νέας αμυντικής συμφωνίας Τουρκίας με Σαουδική Αραβία και Πακιστάν, που ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Η συμφωνία με Πακιστάν-Σαουδική Αραβία δεν παραβιάζει το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία διαβεβαιώνει ότι η νέα αμυντική συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία δεν αντίκειται στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και αποτελεί συμπληρωματική συνεργασία για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΑΣ: Η συμφωνία Τουρκίας-Σ. Αραβίας-Πακιστάν πλήττει την εξωτερική πολιτική

Η ΕΛΑΣ επικρίνει τη νέα αμυντική συμφωνία Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Πακιστάν ως σοβαρό πλήγμα για την Ελλάδα, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παθητική εξωτερική πολιτική και επικίνδυνη εμπλοκή στη Mέση Ανατολή.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πακιστάν αναφέρει συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

Η κυβέρνηση του Πακιστάν μεσολαβεί μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς και τις ιρανικές επιθέσεις, ενώ η σύγκρουση εξαπλώνεται με επίθεση drone σε αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επικοινωνία ΥΠΕΞ Αραγτσί με Τουρκία, Ομάν και Πακιστάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση μνημονίου με το Ισλαμαμπάντ. Σε επαφές με Ομάν και Τουρκία υπογράμμισε την ανάγκη διπλωματίας για αποτροπή περαιτέρω κρίσης.