ΓΔ: 2153.28 3.80% Τζίρος: 243.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:00
Διασώστης στη Νορβηγία
Διασώστης δίπλα σε ασθενοφόρα και πυροσβεστικό όχημα στη Νορβηγία, σε δρόμο πόλης.

Νορβηγία: Ένοχος ισλαμιστής για φονική επίθεση σε Pride Οσλου 2022

Νορβηγικό δικαστήριο καταδίκασε σε 30 χρόνια έναν Ισλαμιστή για την ενορχήστρωση φονικής επίθεσης σε γκέι μπαρ στο Όσλο το 2022, παρότι ήταν στο Πακιστάν. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 8.

Νορβηγικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα έναν Ισλαμιστή σε 30 χρόνια κάθειρξης για τη συμμετοχή του στην οργάνωση της φονικής επίθεσης σε γκέι μπαρ κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Pride του 2022 στο Όσλο.

Ο Αρφάν Μπατί, 48 ετών και γεννημένος στο Όσλο, κρίθηκε ένοχος για συνέργεια σε τρομοκρατική ενέργεια, αν και κατά τον χρόνο της επίθεσης βρισκόταν στο Πακιστάν.

Η επίθεση σημειώθηκε όταν ο Ζανιάρ Ματαπούρ, Νορβηγός ιρανικής καταγωγής, άνοιξε πυρ στη London Pub, γνωστό σημείο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας του Όσλο, καθώς και σε διπλανό μπαρ. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οκτώ τραυματίστηκαν από σφαίρες, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρύτερα στο χάος που ακολούθησε.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ματαπούρ κρίθηκε επίσης ένοχος για δολοφονία και τρομοκρατία και καταδικάστηκε με τη μέγιστη ποινή που προβλέπει η νορβηγική νομοθεσία, 30 χρόνια κάθειρξης.

Ο Μπατί εκδόθηκε στη Νορβηγία το 2024 και παρέμεινε υπό κράτηση, δηλώνοντας αθώος για τις κατηγορίες και διατηρώντας το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα του 2023, η αστυνομία θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την επίθεση αν είχε αξιοποιήσει σχετική προειδοποίηση από ξένη υπηρεσία πληροφοριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Νορβηγίας
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Σύλληψη ανηλίκου για σχέδιο επίθεσης σε κέντρο του ΝΑΤΟ

Νορβηγική αστυνομία συνέλαβε 17χρονο ως ύποπτο για σχεδιασμό επίθεσης με εκρηκτικά σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Ο νεαρός αρνήθηκε τις κατηγορίες και τέθηκε υπό κράτηση για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το NRK.
Γαλλική αστυνομία δρόμος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Σύλληψη δύο 16χρονων για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης

Στη Γαλλία συνελήφθησαν δύο 16χρονοι, εκ των οποίων ο ένας, επηρεασμένος από τον τζιχαντισμό, σχεδίαζε επίθεση σε εμπορικό κέντρο ή συναυλία. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη για σύσταση συμμορίας με σκοπό εγκληματικές ενέργειες.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Δώδεκα Ισραηλινοί κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προς τη Χαμάς

Δώδεκα Ισραηλινοί και μια εταιρεία κατηγορούνται για λαθρεμπόριο προϊόντων, όπως τσιγάρα, iPhones και ανταλλακτικά προς τη Χαμάς στη Γάζα από το 2025, καθώς και για παροχή βοήθειας σε εχθρό εν καιρώ πολέμου, ανακοίνωσε το Υπ. Δικαιοσύνης.
Σημαία της Λιβύης
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Πυροβολισμοί τραυμάτισαν τον επικεφαλής της δικαστικής αστυνομίας

Ο αρχηγός της δικαστικής αστυνομίας Τρίπολης τραυματίστηκε ελαφρά σε επίθεση από αγνώστους έξω από τη μεγαλύτερη φυλακή της πόλης. Η υπηρεσία και το υπουργείο Δικαιοσύνης καταδίκασαν το περιστατικό ως «θρασύδειλη επίθεση».
Αντώνι Αλμπανέζι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστραλία: Βασιλική Επιτροπή για την επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ

Η Αυστραλία ιδρύει Βασιλική Επιτροπή για τη φονική επίθεση στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, που άφησε 15 νεκρούς στη διάρκεια της Χάνουκα. Οι δράστες, πατέρας και γιος, φέρεται να εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.