ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Ψηφιακά drones αιωρούνται σε αστικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τον ρόλο τους στην άμυνα και την καινοτομία.

Κολομβία: Επένδυση 1,7 δισ. δολαρίων σε αντι-drone ασπίδα

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ξεκινά πρόγραμμα 1,68 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της άμυνας κατά των drones, προστατεύοντας τις δυνάμεις ασφαλείας από ένοπλες ομάδες, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, σε μία χώρα που πλήττεται από μακροχρόνια σύρραξη.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε την έναρξη ενός εξοπλιστικού προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό 1,68 δισ. δολαρίων, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας απέναντι στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones). Το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία των δυνάμεων ασφαλείας από επιθέσεις ένοπλων ομάδων, όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

Η Κολομβία συνεχίζει να αντιμετωπίζει εμφύλια σύρραξη για περισσότερα από 60 χρόνια, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τις 450.000, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις. Στη σύγκρουση συμμετέχουν ο στρατός, η αστυνομία, αριστερές αντάρτικες οργανώσεις, ακροδεξιά παραστρατιωτικά τάγματα και καρτέλ ναρκωτικών.

Ο υπουργός Άμυνας Πέδρο Σάντσες τόνισε σε δημόσια τοποθέτησή του ότι «η Κολομβία ξεκινά μια από τις πιο τολμηρές και καινοτόμες στρατηγικές για την εθνική ασφάλεια και άμυνά μας».

Για την πρώτη φάση του σχεδίου, προβλέπεται προϋπολογισμός 271,1 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον κ. Σάντσες. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Μπογοτά με αντιπροσώπους χωρών και εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το διάστημα 2024-2025, η Κολομβία κατέγραψε 264 επιθέσεις με drones που έφεραν εκρηκτικά, κυρίως σε απομακρυσμένες ζούγκλες και ορεινές περιοχές όπου υπάρχουν φυτείες κόκας, βασικής πρώτης ύλης για την παραγωγή κοκαΐνης.

Οι επιθέσεις αυτές αποδίδονται κυρίως στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και σε διαφωνούντες των πρώην Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), οι οποίοι συνεχίζουν την ένοπλη δράση, απορρίπτοντας τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι επιθέσεις με drones το διάστημα 2024-2025 προκάλεσαν τον θάνατο 15 στρατιωτών και τον τραυματισμό 153 ακόμη.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 3,1 δισ. ευρώ με τη σουηδική Saab για την προμήθεια 17 μαχητικών αεροσκαφών Gripen εντός της επόμενης πενταετίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Περιορισμός εισαγωγής drones λόγω αυξημένων επιθέσεων

Η Κολομβία επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές drones λόγω αυξημένων επιθέσεων από αντάρτες, με 8.000 επιθέσεις το 2025, 20 νεκρούς και 297 τραυματίες. Απαγορεύονται πλέον εισαγωγές μέσω ταχυδρομείου για λόγους ασφάλειας.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με drones σε ισραηλινές βάσεις Τελ Αβίβ και Χάιφα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε επιθέσεις με drones σε στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ και ναυτική βάση στη Χάιφα, ως απάντηση σε ισραηλινή επίθεση. Σειρήνες ήχησαν σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ.
Drone επιτήρησης πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Drones κατά της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου εκτοξεύτηκαν από Λίβανο

Δύο drones εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο από δυνάμεις της Χεζμπολάχ και προκάλεσαν μικρές ζημιές στη βάση Ακρωτηρίου. Δεν στοχεύτηκαν κυπριακές υποδομές και γίνεται διεθνής συνεργασία για πρόληψη, δηλώνει η κυβέρνηση.
Φωτιά σε βιομηχανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Επίθεση drones προκάλεσε φωτιά και 5 τραυματίες στο Νοβοροσίσκ

Ρωσία: Πέντε τραυματίες και ζημιές σε 20 κτίρια μετά από επίθεση ουκρανικών drone στη Νοβοροσίσκ. Συμφωνα με Ουκρανία, επλήγησαν τερματικοί πετρελαίου και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεν επιβεβαιώνονται όλες οι πληροφορίες ανεξάρτητα.
Καπνός στην Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Η Χεζμπολά: Επιδρομές με πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ

Η Χεζμπολά ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πυραύλους και drones κατά του Ισραήλ τη νύχτα της Κυριακής, ως αντίποινα για τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ από ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα και για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του Λιβάνου.