ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κρεμλίνο στη Μόσχα

Κρεμλίνο: Θετικό για τις προσπάθειες Γουίτκοφ πριν τη συνάντηση στη Μόσχα

Το Κρεμλίνο εκτίμησε τις διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να σχολιάσει δηλώσεις του.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την εκτίμησή του για τις διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Γουίτκοφ, σύμφωνα με τις οποίες απομένει να διευθετηθεί "μόνο ένα θέμα" για να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να συναντηθούν στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την προοπτική ειρήνευσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Κρεμλίνο, μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι αναμένονται στη Μόσχα μετά τις 18:00-19:00 (ώρα Ελλάδας), όπου θα έχουν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο. Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι «θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος και για άλλα σχετικά θέματα».

Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Γουίτκοφ σημείωσε πως «μένει να διευθετηθεί μόνο ένα σημείο, έχουμε συζητήσει πολλές εκδοχές αυτού του σημείου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διευθετηθεί. Αν και οι δύο πλευρές θέλουν να το επιλύσουν, θα το επιλύσουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Κρεμλίνο συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γουίτκοφ, ο Πεσκόφ απέφυγε να σχολιάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας την επικείμενη άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου στη Μόσχα.

Παράλληλα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά ιδιαίτερα τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του προέδρου Τραμπ και της ομάδας του, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού απεσταλμένου Γουίτκοφ, υπογραμμίζοντας πως το Κρεμλίνο «χαιρετίζει αυτές τις προσπάθειες και την αποτελεσματικότητά τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Οι δηλώσεις Ζελένσκι δυσκολεύουν τον διάλογο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η στάση της Μόσχας για την Ουκρανία δεν αλλάζει, ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζελένσκι «μη βοηθητικές» για τον διάλογο. Υπογράμμισε επίσης τα προβλήματα στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ λόγω κυρώσεων και βοήθειας στο Κίεβο.
Drone Fire Point
ΔΙΕΘΝΗ

Η Fire Point: Εκτελούμε αποστολές χωρίς SpaceX, δηλώνει ουκρανική εταιρεία όπλων

Η Fire Point ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μεθόδους για επιθέσεις κατά της Ρωσίας και των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών χωρίς να εξαρτάται από τις δορυφορικές υπηρεσίες της SpaceX, ενώ παρουσίασε νέο τακτικό βαλλιστικό πύραυλο.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς «οικογενειακή φωτογραφία» η G20 στην Ατλάντα λόγω Λαβρόφ

Ξεκίνησε η σύνοδος G20 στην Ατλάντα υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρούμπιο μίλησε για κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις και απειλές στην οικονομική τάξη, σε συγκυρία ανόδου του πετρελαίου.
Αλέξαντερ Νόβακ
ΔΙΕΘΝΗ

Νόβακ: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια τη νύχτα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες νυχτερινές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια στη Σαμάρα, με τρία διυλιστήρια και ένα συγκρότημα χημικών να πλήττονται, ενώ ο Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο ότι αγνοεί τις ΗΠΑ για παύση των επιθέσεων.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο υποδέχεται τους G20 εν μέσω παγκόσμιας κρίσης

Στην Ατλάντα διεξάγεται σήμερα σύνοδος ΥΠΕΞ της G20 με συμμετοχή Ρωσίας, εν μέσω διεθνών εντάσεων και ανόδου του πετρελαίου, λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Η σύνοδος προετοιμάζει το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία σταματά επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω πίεσης Τραμπ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέστειλαν ανεπίσημα τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω αμερικανικών πιέσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η παύση θα διαρκέσει έως τις αμερικανικές εκλογές και ίσως παραταθεί, με αντάλλαγμα παύση ρωσικών επιθέσεων.