ΓΔ: 2266.46 -0.43% Τζίρος: 90.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:10:40
Πλήθος στη Γάζα
Συγκέντρωση πλήθους με σημαίες στη Γάζα, πιθανότατα σχετιζόμενη με τη Χαμάς.

Γάζα: Τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Εκατοντάδες, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, συγκεντρώθηκαν χθες στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις για να τιμήσουν τρεις συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι, συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο προαύλιο του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις της Λωρίδας της Γάζας, για να τιμήσουν τη μνήμη τριών συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο βομβαρδισμός στόχευε «ύποπτους» χειριστές drone. Ωστόσο, οι συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι και συγγενείς των θυμάτων παρέμειναν σιωπηλοί γύρω από τα πτώματα, αποχαιρετώντας τους νεκρούς με την τελευταία προσευχή.

Ο Ιμπραήμ Κάναν, ένας από τους παλαιότερους δημοσιογράφους της περιοχής, τόνισε ότι «σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες συστηματικών εκτελέσεων συναδέλφων μας από τις δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής». Το γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος» τοποθετήθηκε πάνω στο λείψανο του Αμπντούλ Ραούφ Σάαθ, ενώ το πλήθος απέτισε φόρο τιμής με πέταλα λουλουδιών.

Ο πατέρας του εκλιπόντος, Σαμίρ Σάαθ, σημείωσε πως ο γιος του αγαπούσε τη δημοσιογραφία επειδή «καταγράφει την αλήθεια», προσθέτοντας πως δεν ήταν «ο πρώτος δημοσιογράφος που έγινε στόχος». Άλλοι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να τον στηρίξουν στη δύσκολη αυτή στιγμή.

Σύμφωνα με την οργάνωση Reporters sans frontières (RSF), σχεδόν 220 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό από την έναρξη της επίθεσης πριν από δύο και πλέον χρόνια, με 71 εξ αυτών να σκοτώνονται σε στοχευμένες ενέργειες ή κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Νομικό πλαίσιο και διεθνείς αντιδράσεις

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι δεν στοχοποιεί εσκεμμένα δημοσιογράφους, αν και έχει αναλάβει ευθύνη για θανάτους επαγγελματιών των ΜΜΕ που θεωρεί «τρομοκράτες». Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο του 1979 στις συμβάσεις της Γενεύης, το οποίο καθορίζει ότι οι δημοσιογράφοι σε εμπόλεμες ζώνες θεωρούνται πολίτες και προστατεύονται, εφόσον δεν συμμετέχουν σε εχθροπραξίες.

Η σκηνή της αποχαιρετιστήριας τελετής ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη, με συγγενείς και συναδέλφους να θρηνούν τους νεκρούς. Πολλοί θυμήθηκαν ανάλογα περιστατικά, όπως τον βομβαρδισμό νοσοκομείου τον Αύγουστο του 2025 που κόστισε τη ζωή σε πέντε Παλαιστίνιους δημοσιογράφους.

Ο Άντλι Αμπού Τάχα χαρακτήρισε το περιστατικό «νέο έγκλημα που προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων εναντίον δημοσιογράφων», επισημαίνοντας ότι η κατοχή αψηφά τους διεθνείς νόμους και στοχοποιεί άμεσα τους εκπροσώπους του Τύπου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι εξετάζουν τις συνθήκες του θανατηφόρου πλήγματος, χωρίς να ανακοινώνουν νέα στοιχεία. Μετά την ταφή, η μητέρα του Αμπντούλ Ραούφ Σάαθ κράτησε στην αγκαλιά της το αλεξίσφαιρο γιλέκο του παιδιού της, ενώ στον καταυλισμό της αλ Μαουάσι, πολλές γυναίκες θρηνούσαν τους νεκρούς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Διαφωνεί με ΗΠΑ για Γάζα, λέει όχι σε Τούρκους-Καταριανούς

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι διαφωνεί με την παρουσία Τούρκων ή Καταριανών στρατιωτών στη Γάζα και διατύπωσε διαφορές με τις ΗΠΑ για τη διακυβέρνηση της περιοχής, ενώ σχολίασε και τη συμμετοχή Τουρκίας και Κατάρ σε αμερικανική επιτροπή.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Τελ Αβίβ: Αμφισβητεί τη νέα παλαιστινιακή διοίκηση για τη Γάζα το Ισραήλ

Το Ισραήλ εξέφρασε αντιρρήσεις για τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής διοίκησης της Γάζας, η οποία ανακοινώθηκε από Αίγυπτο, Κατάρ και Τουρκία, και δεν συντονίστηκε με το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.
Πανοραμική Γάζας πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Πρώτη συνεδρίαση της 15μελούς επιτροπής με παρουσία γαμπρού Τραμπ

Η παλαιστινιακή τεχνοκρατική επιτροπή ξεκίνησε τις εργασίες της στο Κάιρο με παρουσία του Τζάρεντ Κούσνερ και του Νίκολαϊ Μλαντένοφ. Τα μέλη θα συνεδριάσουν ξανά αύριο και ελπίζουν να βρεθούν στη Γάζα τις επόμενες εβδομάδες.
Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Έξι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ τους στέλεχος της Χαμάς

Τουλάχιστον έξι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, ανάμεσά τους ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Ισραήλ-Χαμάς για παραβιάσεις εκεχειρίας. Η Ουάσινγκτον ξεκινά νέα φάση σχεδίου για τη Γάζα.
Πανοραμική Γάζας πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άλι Σάαθ επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της Γάζας

Ο Άλι Σάαθ, πρώην υφυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, αναλαμβάνει την ηγεσία μεταβατικής επιτροπής για τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν Αίγυπτος, Κατάρ και Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς το σημαντικό βήμα για σταθερότητα και ανθρωπιστική βελτίωση.