ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου

Μακρόν: Aπαράδεκτα τα σχόλια του Τραμπ για το ΝΑΤΟ και το Αφγανιστάν

Ο Μακρόν επανέλαβε την αναγνώριση και ευγνωμοσύνη της Γαλλίας στις οικογένειες στρατιωτών που έπεσαν στο Αφγανιστάν, απαντώντας στις απαράδεκτες δηλώσεις του Τραμπ που αμφισβήτησε τη συμβολή των ΝΑΤΟικών στρατιωτών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκει να επαναλάβει την αναγνώριση του γαλλικού έθνους προς τις οικογένειες των Γάλλων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «απαράδεκτες» από το Παρίσι.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Μακρόν, ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να εκφράσει εκ νέου την ευγνωμοσύνη του στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών και να υπογραμμίσει τη συμπαράστασή του, μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Αμερικανού ομολόγου του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι οι στρατιώτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ «έμειναν μακριά από τις γραμμές του μετώπου» στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ποτέ δεν τους χρειάστηκαν» κατά τη διάρκεια του πολέμου (2001-2021).

Η Γαλλία συμμετείχε στον πόλεμο του Αφγανιστάν από το 2001 έως το 2014, με απολογισμό 89 νεκρούς στρατιώτες και περισσότερους από 700 τραυματίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγωγή υπαξιωματικού της Λεγεώνας των Ξένων στην Κολομβία

Η οικογένεια του Γάλλου υπαξιωματικού που απήχθη στην Κολομβία δεν έχει λάβει ούτε αίτημα για λύτρα ούτε απόδειξη ζωής, ενώ για την ώρα δεν προβλέπεται στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με Κολομβιανές αρχές.
Λογότυπο Fitch Ratings
ΔΙΕΘΝΗ

Η Fitch διατηρεί το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερές προοπτικές

Η Fitch διατήρησε το αξιόχρεο της Γαλλίας στο A+ με σταθερή προοπτική, παρά το υψηλό έλλειμμα, λόγω της ισχυρής και διαφοροποιημένης οικονομίας και τραπεζικού τομέα, παρά το αυξημένο χρέος και τις δημοσιονομικές δυσκολίες.
Διαλυμένο αυτοκίνητο τροχαίου
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 2 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση αυτοκινήτου στην Καν

Ένας 26χρονος Ρώσος τσετσενικής καταγωγής έριξε σκόπιμα το αυτοκίνητό του σε πεζούς έξω από τον σταθμό της Καν, με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και περίπου 10 τραυματίες, έπειτα από διαπληκτισμό. Ο δράστης συνελήφθη, χωρίς ποινικό μητρώο.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Γαλλία και Βρετανία «παίζουν με τη φωτιά» με πυραύλους στην Ουκρανία

Η Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε Γαλλία και Βρετανία πως «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας πυραυλική τεχνολογία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για απρόβλεπτες συνέπειες. Λονδίνο και Παρίσι ανακοίνωσαν επιπλέον στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο.
Φρεγάτα Belharra λιμάνι
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Συμφωνία 4,3 δισ. ευρώ με Γαλλία για αγορά 4 φρεγατών

Η Σουηδία θα αγοράσει τέσσερις φρεγάτες από τον γαλλικό όμιλο Naval Group για 4,3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 31 Αυγούστου στη Στοκχόλμη, παρουσία του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Η πρώτη φρεγάτα παραδίδεται το 2030.