ΓΔ: 2588.74 1.16% Τζίρος: 240.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:48:37
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ο Τραμπ απειλεί να διακόψει βοήθεια στο Ιράκ αν επιστρέψει ο Μάλικι

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη στήριξή τους στο Ιράκ, εάν επανέλθει στην εξουσία ο Νούρι αλ Μάλικι, επισημαίνοντας πως η προηγούμενη διακυβέρνησή του είχε οδηγήσει τη χώρα σε χάος και φτώχεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να διακόψουν τη στήριξή τους προς το Ιράκ, εάν ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι επιστρέψει στην εξουσία. Ο Μάλικι υποστηρίζεται από σιιτικά κόμματα με στενές σχέσεις με την Τεχεράνη.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως "αυτή η μεγάλη χώρα, το Ιράκ, θα μπορούσε να κάνει μια πολύ κακή επιλογή επανατοποθετώντας τον Νούρι αλ Μάλικι στη θέση του πρωθυπουργού".

Ο Τραμπ τόνισε ότι "την τελευταία φορά που ο Μάλικι ήταν στην εξουσία, η χώρα βυθίστηκε στη φτώχεια και το απόλυτο χάος". Επισήμανε επίσης πως "λόγω των παράλογων πολιτικών και ιδεολογιών του, εάν εκλεγεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν θα βοηθήσουν πλέον το Ιράκ".

Το Σάββατο, ο Μάλικι έλαβε την υποστήριξη της κύριας σιιτικής συμμαχίας του Ιράκ, του Συντονιστικού Πλαισίου, το οποίο διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και διατηρεί στενές επαφές με την Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ασκούν σημαντική επιρροή στο Ιράκ, ελέγχοντας μεγάλο μέρος των εσόδων από τις πετρελαϊκές εξαγωγές της χώρας, βάσει συμφωνίας του 2003 που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

Ο νυν πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, που ανέλαβε καθήκοντα το 2022, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ουάσινγκτον, καθώς επικεντρώνεται στη μείωση της βίας από σιιτικές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ανέβαλε την εκλογή αρχηγού κράτους, μετά από αίτημα των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων, τα οποία ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο INA.

Στο Ιράκ, το ισχύον σύστημα καταμερισμού της εξουσίας προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός είναι σιίτης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σουνίτης και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση κυρίως εθιμοτυπική, Κούρδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα νικήσουμε δυναμικά και συντριπτικά το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στο Ιράν για επιθέσεις εναντίον βάσεων στην Ιορδανία, ενώ επιβεβαίωσε συντονισμένες ενέργειες με το Ιράκ και κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από την Ιορδανία.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.
Σημαία Ιράκ κυματίζει
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Νέα προθεσμία αφοπλισμού φιλοϊρανικών για 30 Ιουνίου 2027

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ όρισε την 30ή Ιουνίου 2027 ως προθεσμία για τον αφοπλισμό φιλοϊρανικών ομάδων μετά την αποχώρηση του αμερικανικού συνασπισμού, που οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτήρισαν «ιστορική νίκη».
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδοκιμάζει την αποχώρηση στρατευμάτων από το Ιράκ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, κάνοντας λόγο για νίκη των ΗΠΑ και εκφράζοντας αισιοδοξία για τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αλί αλ Ζαΐντι.
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, τερματίζοντας πάνω από 20 χρόνια στρατιωτικής παρουσίας, μετά το τέλος της επιχείρησης κατά του ISIS και το κλείσιμο της βάσης Αρμπίλ.
Επιβατικό αεροσκάφος απογείωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξαίρεση του αεροδρομίου Νατζάφ από τις κυρώσεις στις ιρανικές αερογραμμές

Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει άρση κυρώσεων για ιρακινό αεροδρόμιο, ώστε οι σιίτες προσκυνητές από Ιράκ και Ιράν να επισκέπτονται ιερούς τόπους. Η Iraqi Airways ίσως εκτελεί πτήσεις στη Νατζάφ για έναν μήνα, με πιθανή μόνιμη εξαίρεση.