ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν

Τραμπ: Θα νικήσουμε δυναμικά και συντριπτικά το Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν δυναμικά στο Ιράν για επιθέσεις εναντίον βάσεων στην Ιορδανία, ενώ επιβεβαίωσε συντονισμένες ενέργειες με το Ιράκ και κατάρριψη ιρανικών πυραύλων από την Ιορδανία.

ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται στο επίκεντρο νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν δυναμικά σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στην Ιορδανία.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, «θα τους χτυπήσουμε με δύναμη, θα υποστούν συντριπτική ήττα», σύμφωνα με δηλώσεις που μετέφερε δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Την ίδια στιγμή, ο ιορδανικός στρατός ανακοίνωσε την κατάρριψη πέντε ιρανικών πυραύλων, ενώ οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης επιβεβαίωσαν ότι στόχευσαν αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ιορδανία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν παρά μερικά λεπτά για να καταρρίψουν τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που έφθαναν», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τρέι Γινγκστ, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο εκτός πλατό.

Σε ερώτηση για τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία σε θέσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ, ο πρόεδρος σημείωσε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν "σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση", σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.

Την ίδια στιγμή, η ιρακινή προεδρία καταδίκασε, χωρίς να κατονομάζει τις ΗΠΑ ή τη Σαουδική Αραβία, «τους βομβαρδισμούς που έθεσαν στο στόχαστρο τις βάσεις της Χασντ ας-Σαάμπι», χαρακτηρίζοντάς τους «απαράδεκτη επίθεση και κατάφωρη παραβίαση της ακεραιότητας του Ιράκ, με στόχο επίσημους θεσμούς».

Η Χασντ ας Σάαμπι ανέφερε πως τουλάχιστον 20 μέλη της σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν στα πλήγματα αυτά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο Fox News, χαρακτήρισε αυτές τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές «καρκίνο για τον κόσμο» και δήλωσε ότι προβλέπει επιπλέον προειδοποιήσεις κατά των υποστηρικτών του Ιράν.

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή σημειώνεται μετά από μια σύντομη περίοδο σχετικής ηρεμίας στην περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Πάνω από 20 νεκροί από αμερικανοσαουδαρικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 20 μέλη των ιρακινών Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας κατά βάσεών τους σε επτά ιρακινές επαρχίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Σ. Αραβία: Επίθεση κατά φιλοϊρανών τρομοκρατών στο Ιράκ

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα σε βάσεις και αποθήκες όπλων στο Ιράκ, στοχοποιώντας φιλοϊρανικές ομάδες. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις για να αποφύγει νέα αντίποινα.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: 10 νεκροί σε αμερικανοσαουδαρβικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον δέκα μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων φιλικών στο Ιράν, που πλέον ανήκουν στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκαν σε νυχτερινούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, με επίκεντρο τη Νινευή, σύμφωνα με πηγές του AFP.
Καπνός Μεσανατολικό ξέσπασμα
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πλήγματα στη Μέση Ανατολή ανεβάζουν τις τιμές του πετρελαίου

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε πως αναχαίτισε ιρανικούς πυραύλους και, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, βομβάρδισαν φιλοϊρανικές ομάδες στο Ιράκ, προκαλώντας νέα άνοδο τιμών στο πετρέλαιο. Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της.
Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.