ΓΔ: 2469.71 0.83% Τζίρος: 100.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:40
Σημαίες Αυστραλίας Κίνας
Οι σημαίες της Αυστραλίας και της Κίνας αντιπροσωπεύουν διμερείς σχέσεις και επενδύσεις.

Ο Αλμπανέζι θέλει το λιμάνι Ντάργουιν ξανά υπό αυστραλιανό έλεγχο

Η Αυστραλία επιδιώκει να επανακτήσει τον έλεγχο του λιμανιού του Ντάργουιν, που παραχωρήθηκε για 99 χρόνια σε κινεζική εταιρεία, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου περί αντίποινων, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλμπανέζι.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να επαναφέρει υπό αυστραλιανή ιδιοκτησία το λιμάνι του Ντάργουιν, το οποίο έχει παραχωρηθεί από το 2015 στην κινεζική εταιρεία Landbridge για 99 χρόνια. Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Ανατολικό Τιμόρ, η επιστροφή του λιμανιού θεωρείται ζήτημα εθνικού συμφέροντος για την Αυστραλία.

Η πώληση του λιμανιού στη Landbridge έναντι 506 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ντάργουιν αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις αμερικανικές και αυστραλιανές στρατιωτικές δυνάμεις. Οι δύο χώρες ενισχύουν τις αεροπορικές τους βάσεις στην περιοχή για τη φιλοξενία αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντίποινων, ο πρεσβευτής της Κίνας στην Καμπέρα, Σιάο Τσιάν, προειδοποίησε πως το Πεκίνο θα "λάβει μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της κινεζικής εταιρίας" εάν η Landbridge υποχρεωθεί να αποχωρήσει από τη διαχείριση του λιμανιού. Ο Σιάο υπογράμμισε ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις, τη συνεργασία και το εμπόριο μεταξύ κινεζικών επιχειρήσεων και της Βόρειας Αυστραλίας.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του εκπροσώπου του Γκούο Ζιακούν, τόνισε ότι η Landbridge απέκτησε τη μίσθωση του λιμανιού μέσω αγοράς και πως τα νόμιμα δικαιώματά της πρέπει να προστατευθούν πλήρως. Η Landbridge Australia, έως τώρα, δεν έχει προβεί σε νέα δημόσια τοποθέτηση, παραπέμποντας σε προηγούμενη ανακοίνωσή της σχετικά με τη σταθερή οικονομική θέση του λιμανιού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αυστραλία

Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να αποθηκεύσει στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων όπλων, στις νοτιοανατολικές ακτές της Αυστραλίας, μακριά από την Κίνα, ενισχύοντας έτσι την ετοιμότητά του στην περιοχή.
Σημαίες Αυστραλίας Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΥΠΕΞ Γουόνγκ: Θετικό πρώτο βήμα της Κίνας για ενεργειακό εφοδιασμό

Η Αυστραλή ΥΠΕΞ Πένι Γουόνγκ δήλωσε από το Πεκίνο πως η Κίνα εμφανίζεται πρόθυμη να στηρίξει τις εξαγωγές κηροζίνης προς την Αυστραλία, ως πρώτο βήμα ενίσχυσης των ενεργειακών προμηθειών λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Αλμπανέζι-Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Σπάνιες γαίες και ασφάλεια

Ο Αλμπανέζι θα συναντήσει για πρώτη φορά τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, επιδιώκοντας ενίσχυση της αμερικανικής στήριξης στα αυστραλιανά ορυκτά. Στη συνάντηση θα τεθούν και τα ζητήματα ασφάλειας, εμπορίου και υποβρυχίων.
Καταγραφή σεισμού όργανο
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής βοήθεια στη Βενεζουέλα μετά τον σεισμό από Κίνα, ΗΠΑ, ΕΕ και Λατινική Αμερική

Η Κίνα δήλωσε έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Βενεζουέλα μετά τους ισχυρούς σεισμούς, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν άμεση αποστολή σωστικών συνεργείων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα που δοκιμάζεται.
Σημαίες Κίνας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Απαράδεκτες οι κατηγορίες της ΕΕ για εκπαίδευση Ρώσων

Το Πεκίνο διέψευσε τις κατηγορίες της ΕΕ ότι εκπαίδευσε Ρώσους στρατιώτες για την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τις ανυπόστατες και συκοφαντικές. Η ΕΕ ισχυρίζεται ότι έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Κίνας στον πόλεμο.