ΓΔ: 2102.26 1.82% Τζίρος: 236.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:43
Μάρτα Κος
Φώτο: Η Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρτα Κος, Credits: Shutterstock

ΕΕ - Τουρκία: Στην Άγκυρα η Μάρτα Κος για εμπόριο και επενδύσεις

Η Επίτροπος Διεύρυνσης Μάρτα Κος, επισκέπτεται την Άγκυρα, στις 6-7 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με περιφερειακή σταθερότητα, οικονομική συνεργασία, Τελωνειακή Ένωση και στήριξη προσφύγων.

Η Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρτα Κος, θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε τομείς που αφορούν την περιφερειακή σταθερότητα, τη συνδεσιμότητα, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε ένα "μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο". Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, η Επίτροπος Κος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο Σεβντέτ Γιλμάζ, τον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον Υπουργό Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ και τον Υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε περιφερειακά ζητήματα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία, με έμφαση στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και στην υποστήριξη προς τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα τεθεί επί τάπητος η περιφερειακή Ατζέντα Συνδεσιμότητας που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα, τον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Επίτροπος Κος και ο Υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ θα συμμετάσχουν στην τελετή υπογραφής δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που προωθούν την πράσινη μετάβαση στην Τουρκία.

Η Επίτροπος θα επισκεφθεί επίσης τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και της Επιτροπής Εναρμόνισης της ΕΕ. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα, όπου θα συμμετάσχουν ηγέτες τουρκικών επιχειρήσεων, με επίκεντρο τις εμπορικές σχέσεις και τη συνδεσιμότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ινδίας και Ελλάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Η συμφωνία ΕΕ - Ινδίας αναβαθμίζει Ελλάδα και Πειραιά ως κόμβο εμπορίου

Το ΕΒΕΠ τονίζει ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ Ινδίας ανοίγει ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα. Ο Πειραιάς μπορεί να γίνει βασική πύλη του IMEC, ενισχύοντας εμπόριο, μεταφορές και επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Τουρκία: Ο στόχος για εμπόριο 10 δισ. και οι σοβαρές δυσκολίες

Μητσοτάκης και Ερντογάν ανεβάζουν τον πήχη για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά ο πληθωρισμός και η πτώση της τουρκικής λίρας δυσκολεύουν τους Έλληνες εξαγωγείς. Έκθεση για το εμπόριο και τις επενδύσεις, ποιοι είναι οι «παίκτες».
Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα - Τουρκία: Business as usual παρά τις διπλωματικές κόντρες

Σε ανοδική πορεία οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών παρά τις εντάσεις σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Τι δηλώνει στο BD ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Π. Κουτσίκος.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διαφυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η ΕΕ προστατεύουν τα σύνορά τους, απαντώντας σε ερώτηση του BBC για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Υπογράμμισε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του 2015 και δεν θα επιτραπεί μαζική εισροή.
Συνάντηση αξιωματούχων γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κεφαλογιάννης: Συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρέσβη Ερτσιγιές, συζητώντας για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στο πλαίσιο και της σχετικής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη έγκριση στην ευρωβουλή για τη συμφωνία ΗΠΑ και ΕΕ

Η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε το πρώτο θετικό σήμα από την αρμόδια επιτροπή της ευρωβουλής και πλέον περνά στο επόμενο στάδιο, με τελικό σταθμό την ψηφοφορία στην Ολομέλεια.