ΓΔ: 798.11 -2.39% Τζίρος: 59.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο εσωτερικός ψυχρός πόλεμος απειλεί την συνοχή της ΕΕ

Η πανδημία απειλεί την ήδη αποδυναμωμένη από το Brexit Ευρώπη, με Γαλλία και Γερμανία να πρέπει να αναθεωρήσουν την πολιτική τους απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους τους.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μαίνεται ένας εσωτερικός ψυχρός πόλεμος. Σε μια τέτοια κατάσταση, λίγος λόγος γίνεται για τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης. Έτσι, η κρίση νοήματος μετατράπηκε σε μια κρίση αξιών, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια κρίση ταυτότητας που υπονομεύει την ύπαρξη της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, όπως υπάρχει μια αστόχαστη αισιοδοξία, έτσι υπάρχει και μια αστόχαστη απαισιοδοξία. Η αστόχαστη απαισιοδοξία οδηγεί στη σκέψη ότι ο κορονοϊός θα καταφέρει στην ΕΕ τη χαριστική βολή. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Πολλοί Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι θα ήθελαν την επιστροφή στην ΕΟΚ, αλλά αυτό δεν θα συμβεί.

Το να μη θέλεις να δεις ή να παραδεχθείς ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές μπορεί να είναι εξίσου προβληματικό με το να προσπαθήσεις να κρύψεις ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ζούμε εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση επιφανειακής απαισιοδοξίας, με συνέπεια να θεωρούμε ότι τα αδύνατα σημεία της Ενωσης είναι ασυμβίβαστα με τα δυνατά της σημεία.

Είναι όπως σε μια σχέση. Όταν γνωρίζεται ένα ζευγάρι, ο καθένας από τους δύο ανεβάζει τον άλλο στα ουράνια. Στη δουλεία της καθημερινότητας, όμως, αρχίζουν να αναδεικνύονται τα ελαττώματα. Με την Ευρωπαϊκή Ενωση συμβαίνει το ίδιο. Με τα χρόνια, ο σωτήριος πατριωτισμός εξελίχθηκε σε εθνικό εγωισμό.

Δεν είναι σαφές αν η πανδημία θα οδηγήσει μια Ευρώπη ήδη αποδυναμωμένη από το Brexit, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό σε μια σοβαρή ύφεση ή σε μια βαριά κατάθλιψη. Το βέβαιο είναι ότι αν η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία γονατίσουν, και οι τρεις ή ορισμένες από αυτές, όχι μόνο θα διαλυθεί η Ένωση, αλλά θα βυθιστεί και η Γερμανία σε ένα πολιτικό και οικονομικό χάος που γνωρίζουμε μόνο από τα βιβλία ιστορίας.

Η Γερμανία είναι μια εξαγωγική χώρα και χρειάζεται ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους. Δεν μπορεί να επιστρέψει σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ Ανατολής και Δύσης ούτε να παραμείνει σε μια κατάσταση όπου εκδικητικοί γείτονες προσπαθούν να την απομονώσουν. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να καταπολεμήσουμε την αστόχαστη απαισιοδοξία, να αξιολογήσουμε τους κινδύνους και να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η σημερινή κατάσταση.

Η πρόταση του Μακρόν και της Μέρκελ για ένα ταμείο ανάκαμψης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορεί να συμβάλει τόσο στο να ενισχυθούν περιοχές που έχουν βυθιστεί στην κρίση για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους όσο και στο να διασωθούν επιχειρήσεις όπως η Lufthansa. Ένα τέτοιο ταμείο μπορεί να δώσει νέα δύναμη στην Ενωση και, κυρίως, να της δώσει αυτοπεποίθηση.

Αν το γαλλογερμανικό σχέδιο προχωρήσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνδέσει τα 500 δισεκατομμύρια με συγκεκριμένα σχέδια, αποτρέποντας έτσι τον κίνδυνο τα χρήματα να εξαφανιστούν στους μαιάνδρους των υπερχρεωμένων εθνικών προϋπολογισμών. Το ταμείο θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και θα συνδεθεί με τα προγράμματά της.

Στην αναζήτηση ευρωπαίων συμμάχων, το Βερολίνο και το Παρίσι δεν πρέπει να κάνουν το λάθος που συνοδεύει τη γερμανική πολιτική από το τέλος της εποχής Κολ. Ενώ ο καγκελάριος της ενότητας πάντα απευθυνόταν στους μικρότερους γείτονές του, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό την Ευρώπη ως μια αμαξοστοιχία όπου τα βαγόνια της Ανατολής θα πρέπει απλώς να προσκολληθούν, χωρίς δικαίωμα λόγου. Μακάρι η μοναξιά της Γερμανίας στην κρίση του προσφυγικού να την έχει διδάξει το μάθημά της!

Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ταμείο, θα χρειαστεί η τροποποίηση των Συνθηκών της Ενωσης. Για να συμβεί αυτό, όμως, είναι απαραίτητη η ομοφωνία των μελών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς. Η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Αν η Ευρώπη βουλιάξει εξαιτίας της πανδημίας, η ευθύνη θα είναι δική μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλογερμανικό μπλόκο στην απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ

Οι υπ. Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας σε έγγραφο τους τονίζουν πως δεν πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους επισκέπτες, σημειώνοντας πως οι αιτήσεις θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία - Γερμανία: Κοινή στήριξη της οικονομίας έναντι του πληθωρισμού

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο Γερμανός ομόλογός του Κρίστιαν Λίντνερ επέδειξαν την ενότητά τους κατά την έναρξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
puig-apivita-kallyntika
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των προϊόντων μακιγιάζ της L'Oréal

Ο Περάκης-Βάλατ, ο υπεύθυνος για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων των L'Oréal Paris, Garnier, Maybelline και NYX, υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του γαλλικού ομίλου να αποσυρθεί προσωρινά μόνο από τη Ρωσία.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρό μήνυμα στήριξης από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε Ουκρανία

Σε μια υψηλής σημασίας συμβολική κίνηση οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επισκέφθηκαν το Κίεβο και δήλωσαν την στήριξη τους στον αγώνα κατά της Ρωσίας. Με βαριά όπλα εξοπλίζουν το Κίεβο, Γαλλία και Γερμανία.