ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας

Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν γύρω από Ποκρόφσκ και Μίρνοχραντ

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν το Ποκρόφσκ στην ανατολική Ουκρανία, με τον ουκρανικό στρατό να δηλώνει ότι ακόμη διατηρεί τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα της πόλης και στη γειτονική Μίρνοχραντ. Σφοδρές μάχες μαίνονται ένα χρόνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν γύρω από την πόλη Ποκρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο την κατάληψη αυτού του στρατηγικής σημασίας κόμβου, έπειτα από πολύμηνες μάχες, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. 

Η Ουκρανία δίνει μάχη για να ανακόψει την προέλαση των Ρώσων γύρω από το Ποκρόφσκ και σε άλλα σημεία της γραμμής του μετώπου, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, ενώ δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το βόρειο τμήμα του Ποκρόφσκ, μιας πόλης με προπολεμικό πληθυσμό 60.000 κατοίκων, ενώ υπερασπίζονται και τη γειτονική πόλη Μίρνοχραντ.

Στο Ποκρόφσκ, έναν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, οι μάχες μαίνονται εδώ και έναν χρόνο. Η πτώση της πόλης θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της Ρωσίας στο μέτωπο μετά την κατάληψη της Αβντιίφκα στις αρχές του 2024.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι έχει καταλάβει ήδη το Ποκρόφσκ, κάτι που το Κίεβο διαψεύδει. Αναλυτές σημειώνουν ότι από τις αρχές του 2023 η Ρωσία έχει προωθηθεί μόλις κατά 1,3% της ουκρανικής επικράτειας, ενώ οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Το 7ο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία «πιέζει στην περιοχή του Ποκρόφσκ και του Μίρνοχραντ», εκμεταλλευόμενη την «ανεπαρκή» αντιαεροπορική άμυνα και χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, ενώ ελέγχει υψώματα χάρη στην υπεροχή της σε δύναμη πυρός.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς ερευνητές ανοιχτών πηγών του DeepState, το ρωσικό πεζικό κινείται στο βόρειο τμήμα του Ποκρόφσκ και επιχειρεί να προωθηθεί προς το κοντινό χωριό Χρίσινε. 

Ο χάρτης της ομάδας δείχνει σχεδόν ολόκληρο το Ποκρόφσκ και μεγάλο μέρος του Μίρνοχραντ υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ οι συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περιγράφονται ως «οι τελευταίες μάχες» για τις δύο πόλεις.

Τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία κατέχει περίπου το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τμημάτων του Ντονέτσκ που είχε υπό τον έλεγχό της πριν από τον πόλεμο.

 Η Μόσχα ζητά από το Κίεβο να παραδώσει το υπόλοιπο 20% της βιομηχανικής περιοχής του Ντονέτσκ, αίτημα που η Ουκρανία απορρίπτει. 

Η Ρωσία δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο έως ότου επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους, θεωρώντας το εδαφικό ζήτημα «θεμελιώδους σημασίας» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Ουκρανών θεωρεί απαράδεκτη την παραχώρηση του υπόλοιπου Ντονέτσκ, όπου βρίσκονται οι αποκαλούμενες «πόλεις-φρούρια» Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

«Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, η κατάληψη όλης της περιοχής του Ντονέτσκ είναι θέμα ετών για τη Ρωσία», ανέφερε το 7ο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, προσθέτοντας ότι «η μάχη για το Σλοβιάνσκ-Κραματόρσκ μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια, με κόστος μαζικές απώλειες για τις δυνάμεις εισβολής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς «οικογενειακή φωτογραφία» η G20 στην Ατλάντα λόγω Λαβρόφ

Ξεκίνησε η σύνοδος G20 στην Ατλάντα υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρούμπιο μίλησε για κρίσιμες γεωπολιτικές προκλήσεις και απειλές στην οικονομική τάξη, σε συγκυρία ανόδου του πετρελαίου.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο υποδέχεται τους G20 εν μέσω παγκόσμιας κρίσης

Στην Ατλάντα διεξάγεται σήμερα σύνοδος ΥΠΕΞ της G20 με συμμετοχή Ρωσίας, εν μέσω διεθνών εντάσεων και ανόδου του πετρελαίου, λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές. Η σύνοδος προετοιμάζει το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία σταματά επιδρομές σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω πίεσης Τραμπ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέστειλαν ανεπίσημα τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια λόγω αμερικανικών πιέσεων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η παύση θα διαρκέσει έως τις αμερικανικές εκλογές και ίσως παραταθεί, με αντάλλαγμα παύση ρωσικών επιθέσεων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Επί ένα μήνα αναμένουμε να παραδοθούν Patriot των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία περιμένει σχεδόν μήνα για έγκριση πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ, ενώ σημειώνονται εντατικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές. Ζήτησε να επισπευστούν οι αποστολές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι ηγέτες να συζητήσουν το εδαφικό ζήτημα Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με αμερικανική μεσολάβηση τον Νοέμβριο για επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και αναφέρθηκε σε καθυστέρηση στους Patriot και αποκατάσταση της Starshield.
Μελάνια Τραμπ χαμογελάει
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελάνια Τραμπ διαμεσολάβησε για κατάπαυση πυρός στην Ολέσκι

Η Μελάνια Τραμπ μεσολάβησε για κατάπαυση του πυρός στην υπό ρωσική κατοχή πόλη Ολέσκι από 29 Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να εκκενωθούν άμαχοι, ανακοινώνει ο Λευκός Οίκος.