ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αμερικανική σημαία Καπιτώλιο
Φώτο; Shutterstock

Αμερικανοί γερουσιαστές στη Γροιλανδία για την αποκατάσταση των σχέσεων

Αντιπροσωπεία τεσσάρων γερουσιαστών επισκέφθηκε Πίτουφικ και συναντά Νίλσεν–Μότζφελντ, με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μετά τις δηλώσεις Τραμπ για «κατάληψη».

Μια αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών πραγματοποιεί επίσκεψη στη Γροιλανδία με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που, όπως επισημαίνεται, κλονίστηκε από τη βούληση του προέδρου Τραμπ να καταλάβει το έδαφος της Αρκτικής.

«Μέσα σε λίγες φράσεις και λίγα λόγια, η εμπιστοσύνη που εδραιώθηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, διαβρώθηκε και αποδομήθηκε, και εμείς οφείλουμε να εργαστούμε για την αποκατάστασή της», δήλωσε η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Λίζα Μαρκόφσκι, κατά την ενημέρωση του Τύπου.

Η Μαρκόφσκι πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρός μας μπορεί να κάνει κάποιες δηλώσεις, αλλά εμείς επίσης, ως Κογκρέσο, έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε», υπογραμμίζοντας τον θεσμικό ρόλο του Κογκρέσου στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ.

Η αντιπροσωπεία, που απαρτίζεται από τη Λίζα Μαρκόφσκι, τον ανεξάρτητο Άνγκους Κινγκ και τους Δημοκρατικούς Γκάρι Πίτερς και Μάγκι Χασάν, επισκέφθηκε την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Πίτουφικ και είχε συνάντηση με τον Γροιλανδό πρωθυπουργό Γενς Φρέντερικ Νίλσεν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι γερουσιαστές αναμένεται να συναντηθούν και με την υπουργό Εξωτερικών Βίβιαν Μότζφελντ, συνεχίζοντας τις επαφές υψηλού επιπέδου.

Οι εντάσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει αναστάτωση στη Γροιλανδία τον Ιανουάριο, επιμένοντας στη βούλησή του να καταλάβει το αυτόνομο έδαφος που ανήκει στη Δανία, ακόμη και με τη χρήση στρατιωτικής βίας, προκειμένου –όπως είπε– να εγγυηθεί την ασφάλεια. Αργότερα, απέσυρε την απειλή του.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι συμφώνησε σε ένα «πλαίσιο» διαπραγμάτευσης με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, με στόχο να δοθεί στις ΗΠΑ μεγαλύτερη επιρροή στο νησί της Αρκτικής. Για τον σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή της Γροιλανδίας, της Δανίας και των ΗΠΑ, προκειμένου να εξεταστούν οι αμερικανικές ανησυχίες.

Η στάση των γερουσιαστών και των σκανδιναβικών κυβερνήσεων

«Έχουμε έναν πρόεδρο που πρόδωσε αυτή την εμπιστοσύνη, που την πρόδωσε σημαντικά, και εμείς οφείλουμε τώρα να την αποκαταστήσουμε», τόνισε ο γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς, επισημαίνοντας την ανάγκη επανόρθωσης των σχέσεων. «Θεωρούμαστε φίλοι. Θέλουμε να μας θεωρείτε φίλους σας», πρόσθεσε.

Η Δανία και η Γροιλανδία, αν και δηλώνουν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες του Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα ασφαλείας, υπογράμμισαν πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών πλευρών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεντάγωνο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο εξετάζει ακύρωση αποστολής Tomahawk στη Γερμανία

Το Πεντάγωνο φέρεται να ακυρώνει σχέδιο για αποστολή πυραύλων Tomahawk στη Γερμανία, λόγω φόβων για κλιμάκωση με τη Ρωσία, σύμφωνα με το Politico. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και ΗΠΑ συζητούν συνεργασία σε κοινά έργα στη ρωσική Αρκτική

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζητούν κοινά έργα στη ρωσική Αρκτική, όπως ανέφερε ο Ρώσος απεσταλμένος Κιρίλ Ντμίτριεφ. Αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές με τους Αμερικανούς απεσταλμένους τις επόμενες μέρες.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πιθανή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν το Σαββατοκύριακο

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν καλά και δεν απέκλεισε πιθανή πρόοδο ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι επαφές Τεχεράνης-Ουάσινγκτον, λέει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε πληροφορίες περί διακοπής συνομιλιών με το Ιράν λόγω Λιβάνου, τονίζοντας πως οι συνομιλίες συνεχίζονται κανονικά και χωρίς διακοπή μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης τις τελευταίες μέρες.
Κτίριο Κογκρέσου ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Υπό εξέταση η νέα πώληση όπλων 14 δισ. στην Ταϊβάν, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως η πώληση όπλων 14 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν «εξετάζεται ακόμη» και διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική πολιτική απέναντι στο νησί παραμένει αμετάβλητη, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Τραμπ στο Πεκίνο.