ΓΔ: 2553.35 -2.22% Τζίρος: 392.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΕΕ: Εφαρμογή βοήθειας και κοινό μέτωπο κατά του κυβερνοεκφοβισμού

Η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο δράσης κατά του κυβερνοεκφοβισμού, με πρότυπη εφαρμογή για άμεση βοήθεια και ασφαλή αποστολή στοιχείων στις εθνικές γραμμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στο Στρασβούργο το νέο Σχέδιο Δράσης κατά του κυβερνοεκφοβισμού, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των νέων στο διαδίκτυο.

 Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής εφαρμογής που θα επιτρέπει στα θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού να λαμβάνουν άμεσα βοήθεια, καθώς και τον συντονισμό των εθνικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση επιβλαβών συμπεριφορών στο διαδίκτυο.

Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εύχρηστης εφαρμογής για την αναφορά περιστατικών κυβερνοεκφοβισμού σε εθνικές γραμμές βοήθειας. 

Η εφαρμογή θα παρέχει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να αποθηκεύουν και να αποστέλλουν με ασφάλεια αποδεικτικά στοιχεία. Η Επιτροπή θα αναπτύξει ένα πρότυπο αυτής της εφαρμογής, το οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να προσαρμόζουν, να μεταφράζουν και να συνδέουν με τις εθνικές υπηρεσίες υποστήριξης.

Παράλληλα, η Επιτροπή επιδιώκει τη δημιουργία ενός πιο ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου κατά του κυβερνοεκφοβισμού. 

Τα κράτη μέλη καλούνται να καταρτίσουν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης και να υιοθετήσουν κοινό ορισμό του φαινομένου, προκειμένου να διασφαλιστεί η συγκρισιμότητα των δεδομένων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Νέα μέτρα και κατευθυντήριες γραμμές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά επίσης σε μια σειρά πρόσθετων μέτρων. Θα επανεξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA) σχετικά με την προστασία των ανηλίκων και θα εκδώσει νέες οδηγίες που θα διευκρινίζουν τον ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στην αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου.

Επιπλέον, θα ενισχυθεί η αντιμετώπιση του κυβερνοεκφοβισμού σε πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, ενώ θα υποστηριχθεί η εφαρμογή των διατάξεων για την τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως σε ό,τι αφορά τις απαγορευμένες πρακτικές. 

Τέλος, η Επιτροπή θα διευκολύνει την αποτελεσματική εφαρμογή των υποχρεώσεων διαφάνειας που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό ψηφιακό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα ΕΕ για κυρώσεις σε εργοδότες με παράνομους εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Το ΕΒΕΑ ενημερώνει πως ως τις 27 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδηγία επιβολής κυρώσεων σε εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες, επικεντρωμένη στις ΜΜΕ.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρναούτογλου: Ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων για τις πυρκαγιές

Ο Σάκης Αρναούτογλου, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, ζήτησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ σύγχρονα διασυνοριακά πρωτόκολλα για τις πυρκαγιές, τεχνική στήριξη και κοινά πρότυπα, με αφορμή έκθεση που ανέδειξε αδυναμίες στο rescEU.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιστορικό χαμηλό στο κενό ΦΠΑ και έπαινος ΕΕ για τις επιδόσεις Ελλάδας

Το κενό συμμόρφωσης ΦΠΑ στην Ελλάδα έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 10% το 2024, με τον υπουργό Οικονομίας να ανακοινώνει τη θεαματική βελτίωση και την Ε.Ε. να συγχαίρει τη χώρα για τη μείωση της φοροδιαφυγής και τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.
Κυβερνοεπίθεση-Ψυγεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιόδρας: Ανάγκη δράσης ΕΕ για κυβερνοεπιθέσεις σε συστήματα τροφίμων

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ζητά από την Κομισιόν αυστηρότερα μέτρα κατά κυβερνοεπιθέσεων σε συστήματα τροφίμων, μετά από επιθέσεις σε λιανεμπόριο σε δέκα χώρες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας οικονομικές ζημιές και ανησυχία για την ασφάλεια τροφίμων.
Γιώργος Αυτιάς Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Αίτημα για λιγότερα βάρη και χρηματοδότηση

Η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς για μείωση του κόστους συμμόρφωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο μέσω ερώτησης του Γ. Αυτιά, ζητώντας λιγότερο διοικητικό βάρος και καλύτερη χρηματοδότηση.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Επισημάνσεις Κομισιόν στη Β. Μακεδονία για το όνομα της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία, επικρίνει κυβερνητικά στελέχη που συχνά παραβλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία, επηρεάζοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα.