ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Τραμπ: «Όλοι ήξεραν» για τον Έπστιν, είχε πει στον αρχηγό αστυνομίας Μαϊάμι

Νέα κατάθεση στο FBI αμφισβητεί τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι αγνοούσε τα εγκλήματα του Έπστιν, ενώ η κυβέρνηση δέχεται πίεση για τις διασυνδέσεις συνεργατών της με τον χρηματιστή. Το σκάνδαλο συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.

Μια κατάθεση στο FBI που ήρθε στο φως προκαλεί νέα ερωτήματα γύρω από τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα εγκλήματα του Τζέφρι Έπστιν. Η υπόθεση επανέρχεται στο προσκήνιο, ενώ ο υπουργός Εμπορίου της κυβέρνησής του, Χάουαρντ Λάτνικ, βρέθηκε αντιμέτωπος με πιεστικές ερωτήσεις από βουλευτές σχετικά με τους δεσμούς του με τον διαβόητο χρηματιστή.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν ότι το σκάνδαλο Έπστιν εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πολιτικό πονοκέφαλο για την κυβέρνηση Τραμπ, λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση εκατομμυρίων εγγράφων της υπόθεσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί διαφάνειας.

Τα νέα δεδομένα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εξωτερικό, καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες των σχέσεων του Έπστιν με επιφανείς πολιτικούς, επιχειρηματίες, οικονομικούς παράγοντες και πανεπιστημιακούς, εντείνοντας τη διεθνή διάσταση του σκανδάλου.

Η κατάθεση που φέρνει νέα στοιχεία

Σύμφωνα με τη σύνοψη μιας κατάθεσης που δόθηκε το 2019 στο FBI, τον Ιούλιο του 2006, όταν ανακοινώθηκε η πρώτη δίωξη κατά του Έπστιν για σεξουαλικά αδικήματα, ο τότε αρχηγός της αστυνομίας του Παλμ Μπιτς, Μάικλ Ράιτερ, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Τραμπ. Όπως περιγράφεται, ο Τραμπ φέρεται να είπε: «Δόξα τω Θεώ που τον σταματήσατε, όλοι ήξεραν ότι τα έκανε αυτά». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, χαρακτήρισε την Γκισλέιν Μάξγουελ «διαβολική» και ανέφερε πως κάποια στιγμή αποχώρησε από συνάντηση στην οποία παρευρίσκονταν έφηβες.

Ο Ράιτερ, που συνταξιοδοτήθηκε το 2009, επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Miami Herald τις λεπτομέρειες της κατάθεσης που είχε δώσει στο FBI. Η εφημερίδα ήταν εκείνη που αποκάλυψε πρώτη το σχετικό έγγραφο, ρίχνοντας νέο φως στις επαφές του Τραμπ με τις αρχές εκείνη την περίοδο.

Αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον

Όταν ζητήθηκε σχόλιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη φερόμενη συνομιλία, εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν γνωρίζει να υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι ο πρόεδρος επικοινώνησε με τις αρχές επιβολής του νόμου πριν από 20 χρόνια».

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε φιλικές σχέσεις με τον Έπστιν για αρκετά χρόνια, ωστόσο, όπως έχει δηλώσει, τις διέκοψε πριν από την πρώτη σύλληψη του χρηματιστή. Ο ίδιος επιμένει ότι αγνοούσε πλήρως την εγκληματική του δράση.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ υπήρξε «ειλικρινής και διαφανής» αναφορικά με τη σχέση του με τον Έπστιν, προσθέτοντας: «Ήταν ένα τηλεφώνημα που μπορεί να συνέβη ή να μην συνέβη το 2006. Δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η ένταση: ΗΠΑ ετοιμάζονται για χτυπήματα, διπλωματία Πακιστάν στο Ιράν

Ο αρχηγός του πακιστανικού στρατού έφτασε στην Τεχεράνη στο πλαίσιο προσπαθειών μεσολάβησης στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν, όμως δεν διαφαίνεται άμεση συμφωνία παρά τις προσπάθειες, σύμφωνα με ανακοινώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Απαλλάχθηκε από δίωξη ο Σαλβαδοριανός σύμβολο των απελάσεων Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής έβαλε τέλος στην υπόθεση κατά του Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ, κρίνεται κατάχρηση εξουσίας η δίωξή του και αναδεικνύει τη σύγκρουση μεταξύ δικαιοσύνης και πολιτικής απελάσεων Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα πάει στον γάμο του γιου του λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε ότι δεν θα παρευρεθεί στον γάμο του γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με τη Μπετίνα Άντερσον, καθώς πρέπει να μείνει στην Ουάσινγκτον λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η Τούλσι Γκάμπαρντ από διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών

Η Τούλσι Γκάμπαρντ παραιτήθηκε από Διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών, ενημερώνοντας τον Τραμπ σε συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. Θα αποχωρήσει στις 30 Ιουνίου και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.