ΓΔ: 2218.12 0.31% Τζίρος: 87.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:41
Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο βήμα
Φώτο: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Credits: Shutterstock

Ζελένσκι: Το εδαφικό στο επίκεντρο του νέου γύρου συνομιλιών με ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι αποδέχθηκε πρόταση των ΗΠΑ για νέο γύρο συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα, με βασικό θέμα το εδαφικό. Στην ατζέντα και ιδέα «ελεύθερης ζώνης» στο Ντονμπάς.

Το εδαφικό μπαίνει στο επίκεντρο του επόμενου γύρου διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αναφέρει ότι αποδέχθηκε αμερικανική πρόταση για νέες συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην ατζέντα παραμένει και αμερικανική ιδέα για δημιουργία «ελεύθερης οικονομικής ζώνης» ως «buffer» στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όμως ο Ζελένσκι εμφανίζεται επιφυλακτικός. 

«Κανείς δεν “καίγεται” για την ιδέα, ούτε οι Ρώσοι ούτε εμείς», φέρεται να ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι πλευρές θα επιστρέψουν με πιο συγκεκριμένη εικόνα για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα.

Στο Κίεβο η βασική θέση για το Ντονμπάς παραμένει ότι οι δυνάμεις θα μείνουν στις σημερινές γραμμές ως βάση μιας εκεχειρίας, ενώ ο Ζελένσκι ζητά από την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει πώς θα «κουμπώσει» στην πράξη οποιαδήποτε ζώνη - «μαξιλάρι» ως προς τη διοίκηση και τον έλεγχο. 

«Αν είναι δικό μας έδαφος, τότε η χώρα στην οποία ανήκει πρέπει να το διοικεί», είναι η γραμμή που μεταφέρει.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ φέρονται να πιέζουν για γρήγορο χρονοδιάγραμμα. Ο Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι η αμερικανική πλευρά θέλει συμφωνία έως τον Ιούνιο, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι σε επίπεδο επαφών έχει συζητηθεί ακόμη και «φιλόδοξος» στόχος για Μάρτιο, με αρκετούς να θεωρούν ότι θα μετατεθεί λόγω της δυσκολίας στο εδαφικό.

Ένα κρίσιμο σημείο είναι και το πώς θα «περάσει» πολιτικά μια πιθανή συμφωνία στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε πρόταση ειρήνης θα χρειαστεί έγκριση είτε από τη Βουλή είτε μέσω δημοψηφίσματος, ενώ το Financial Times μεταδίδει ότι συζητούνται σενάρια για εκλογές και δημοψήφισμα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις.

Στο φόντο των συνομιλιών, η Ουκρανία συνεχίζει να δέχεται πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι οι επιθέσεις στην ενέργεια επιβαρύνουν την κατάσταση ηλεκτροδότησης και, όπως αναφέρει το Associated Press, έχουν οδηγήσει ακόμη και σε μείωση ισχύος σε πυρηνικές μονάδες λόγω προβλημάτων στο δίκτυο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 205 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντάλλαξαν σήμερα 205 αιχμαλώτους πολέμου, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές. Ο Ζελένσκι δήλωσε πως οι περισσότεροι Ουκρανοί αιχμάλωτοι ήταν σε αιχμαλωσία από το 2022 και ανάρτησε φωτογραφίες επιστροφής τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πλησιάζει

Ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία για κοντινό τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι Μόσχα και Κίεβο θα συμφωνήσουν. Παρόμοια άποψη είχε διατυπώσει πρόσφατα και ο Πούτιν για το τέλος της σύγκρουσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Κρεμλίνο Μόσχα ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ αναμένονται σύντομα στη Μόσχα, λέει το Κρεμλίνο

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν σύντομα τη Μόσχα για να συνεχίσουν συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη εκεχειρία στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τριήμερη κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας 9-11 Μαΐου, με αναστολή εχθροπραξιών και ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων ανά χώρα. Ο ίδιος τόνισε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για διπλωματικά θέματα

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας μίλησαν τηλεφωνικά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ιράν. Νέοι βομβαρδισμοί προκάλεσαν δεκάδες θύματα στην Ουκρανία και την Κριμαία, ενώ αναμένεται κατάπαυση πυρός λόγω επετείου.