ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άγκελα Μέρκελ
Η Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής συνόδου με φόντο σημαίες της ΕΕ.

Μέρκελ: Διαψεύδει φήμες για υποψηφιότητα στην Προεδρία της Γερμανίας

Η Άγκελα Μέρκελ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί υποψηφιότητάς της για τη θέση του Ομοσπονδιακού Προέδρου το 2027, τονίζοντας πως δεν ενδιαφέρεται, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της στην εφημερίδα «Tagesspiegel».

Η Άγγελα Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά τις εικασίες περί ενδεχόμενης υποψηφιότητάς της για το αξίωμα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας το 2027. «Αυτό αποκλείεται», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της στην εφημερίδα Tagesspiegel, βάζοντας τέλος στις σχετικές φήμες.

Νωρίτερα, η εφημερίδα BILD είχε αναφέρει ότι στους κόλπους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) υπήρχε ανησυχία πως οι Πράσινοι σχεδίαζαν να προτείνουν την κυρία Μέρκελ ως πιθανή διάδοχο του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Η εκλογή για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα πρόκειται να διεξαχθεί στις αρχές του 2027.

Οι φήμες ενισχύθηκαν από την ανακοίνωση ότι η πρώην καγκελάριος θα παραστεί στο προσεχές συνέδριο του CDU στις 20 Φεβρουαρίου στη Στουτγάρδη, για πρώτη φορά μετά το 2019. Η παρουσία της θεωρήθηκε σημαντική, δεδομένης της γνωστής τεταμένης σχέσης της με τον σημερινό καγκελάριο και αρχηγό του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Στο ίδιο συνέδριο αναμένεται και η επανεκλογή του κ. Μερτς ως προέδρου του κόμματος.

Η εκλογή του νέου Ομοσπονδιακού Προέδρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση τον Φεβρουάριο του 2027, πριν από τη λήξη της δεύτερης θητείας του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο τέλος Μαρτίου. Ο κ. Σταϊνμάιερ δεν έχει δικαίωμα τρίτης υποψηφιότητας για το αξίωμα.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel, το προνόμιο υποβολής της πρώτης πρότασης υποψηφίου θα διεκδικήσει πιθανότατα το CDU, ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Θεωρείται ωστόσο απίθανο οι Πράσινοι να υποβάλουν ανταγωνιστική πρόταση, ειδικά στο πρόσωπο της Άγγελα Μέρκελ.

Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι θα ήταν η πρώτη φορά που πρώην καγκελάριος θα διεκδικούσε το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Παράλληλα, καταγράφεται πίεση για την επιλογή γυναίκας υποψήφιας, με επικρατέστερα ονόματα εκείνα της προέδρου της Bundestag Γιούλια Κλέκνερ, της ομοσπονδιακής υπουργού Παιδείας Κάριν Πριν και της προέδρου του κοινοβουλίου της Βαυαρίας Ίλζε Άιγκνερ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάντερ Ντόμπριντ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Παράταση συνοριακών ελέγχων και μετά τον Σεπτέμβριο

Ο Γερμανός υπ. Εσωτερικών Ντόμπριντ ανακοίνωσε διατήρηση των συνοριακών ελέγχων μετά τον Σεπτέμβριο λόγω των γεγονότων στη Θέουτα. Οι αστυνομικοί ζητούν ενίσχυση μέτρων, ενώ η Αριστερά προτείνει υποδοχή μεταναστών από Ισπανία.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια Γαλλίας και Γερμανίας προς Ισπανία για το μεταναστευτικό στη Θέουτα

Η Γαλλία συνεργάζεται με Ισπανία και Μαρόκο για το μεταναστευτικό στη Θέουτα, προσφέροντας βοήθεια μέσω Frontex, ενώ αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα. Ο καγκελάριος Μερτς στηρίζει τη σκληρή στάση της Ισπανίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μόναχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ελληνοβαυαρικές σχέσεις και συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στην τεχνολογία.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Μικρή αύξηση ΑΕΠ, άνοδος πληθωρισμού μετά το τέλος έκπτωσης φόρου

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε οριακή ανάπτυξη 0,2% στο β' τρίμηνο του έτους, παρά τις διεθνείς κρίσεις και τον υψηλότερο πληθωρισμό. Συνολικά, οι προοπτικές παραμένουν δυσμενείς, με ανάπτυξη περίπου 0,5% για το 2026.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θύματα από τον καύσωνα φέτος σε Αγγλία και Γερμανία

Η υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι 2.877 θάνατοι σχετίζονται με τα κύματα καύσωνα Μαΐου-Ιουνίου στην Αγγλία. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί λόγω θερμών περιόδων τον Ιούλιο, πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2022.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ζητά συγγνώμη από την ΚΟ CDU/CSU και δεσμεύεται για βελτίωση

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παραδέχτηκε λάθη στους πρόσφατους χειρισμούς του και υποσχέθηκε αλλαγές, ζητώντας συγγνώμη από τους βουλευτές, με στόχο την ενότητα του κόμματος ενόψει δύσκολης προεκλογικής περιόδου.