ΓΔ: 2492.2 0.18% Τζίρος: 260.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύριοι στρατιώτες όχημα
Φώτο: Shutterstock

Αλ-Χολ: Μαζική αποχώρηση οικογενειών μετά την αποχώρηση Κούρδων

Οι περισσότερες οικογένειες τζιχαντιστών εγκατέλειψαν τον καταυλισμό Αλ-Χολ στη Συρία μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων και την αντικατάστασή τους από συριακές. Πλέον απομένουν μόνο περίπου 20 οικογένειες, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές.

Οι περισσότερες οικογένειες ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό-κέντρο κράτησης Αλ-Χολ στη βορειοανατολική Συρία, μετά την αποχώρηση στις 20 Ιανουαρίου των κουρδικών δυνάμεων που φρουρούσαν τον χώρο και την αντικατάστασή τους από συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Η πληροφορία προέρχεται από πηγές ανθρωπιστικών οργανισμών και μαρτυρίες.

Ο καταυλισμός Αλ-Χολ, ο μεγαλύτερος κλειστός χώρος κράτησης για οικογένειες του Ισλαμικού Κράτους, φιλοξενούσε περίπου 24.000 άτομα, ανάμεσά τους 6.300 αλλοδαπές γυναίκες και παιδιά στο τμήμα υψίστης ασφαλείας με την ονομασία Annex.

«Από το περασμένο Σάββατο, δεν απομένουν παρά καμιά εικοσαριά οικογένειες», δήλωσε πηγή που δεν κατονομάσθηκε, χωρίς να υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για την τύχη όσων έφυγαν από τον καταυλισμό.

Άλλη πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης επιβεβαίωσε ότι το Annex είναι πλέον σχεδόν «άδειο». «Ορισμένες αλλοδαπές γυναίκες έχουν μεταφερθεί στον κύριο καταυλισμό», όπου διαμένουν Σύροι και Ιρακινοί τζιχαντιστές και μέλη των οικογενειών τους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που κυριαρχούνται από κουρδικά στοιχεία, αποσύρθηκαν στις 20 Ιανουαρίου από το Αλ-Χολ υπό την πίεση των δυνάμεων της Δαμασκού, οι οποίες ανέλαβαν τον έλεγχο την επόμενη ημέρα.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο AFP ότι είδε ενόπλους να απομακρύνουν από τον καταυλισμό γυναίκες που ήταν καθολικά καλυμμένες και να τις επιβιβάζουν σε οχήματα, μετά την ανάληψη του ελέγχου από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Δαμασκού.

Σύμφωνα με πηγή ανθρωπιστικής οργάνωσης, «μεγάλος αριθμός αλλοδαπών μεταφέρθηκε παρανόμως προς την επαρχία Ιντλίμπ και άλλες περιοχές της Συρίας». Ένα μέρος αυτών φέρεται να εισήλθε στην πτέρυγα του καταυλισμού που προορίζεται για Σύρους και Ιρακινούς και φυλάσσεται λιγότερο αυστηρά.

Η επαρχία Ιντλίμπ φιλοξενούσε πλήθος ξένων τζιχαντιστών και αποτέλεσε το ορμητήριο από όπου ξεκίνησαν οι δυνάμεις του ισλαμιστικού συνασπισμού που προήλασαν στο τέλος του 2024 προς τη Δαμασκό, καταλαμβάνοντας την εξουσία μετά τη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύρος που κατοικούσε στον καταυλισμό δήλωσε στο AFP μέσω WhatsApp ότι «λίγες ημέρες μετά» την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, «οι γυναίκες και τα παιδιά της πτέρυγας των αλλοδαπών (...) άρχισαν να φεύγουν μαζικά από τον καταυλισμό».

Πηγή της διοίκησης του καταυλισμού, ο οποίος τελεί πλέον υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε στο AFP ότι οι αρχές πραγματοποιούν απογραφή των κατοίκων του κέντρου κράτησης. 

Όταν ρωτήθηκε για τις αποδράσεις, απάντησε ότι «η ευθύνη για όλο αυτό, αν επαληθευτεί, ανήκει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που αποσύρθηκαν χωρίς διαδικασία παράδοσης του καταυλισμού στις συριακές αρχές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία της Συρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δαμασκός ανέκτησε δικαιώματα από τον Οργανισμό Χημικών Όπλων

Ο ΟΑΧΟ ανακοίνωσε την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της Συρίας, μετά την πτώση Άσαντ και τη δέσμευση των νέων αρχών να καταστρέψουν το χημικό οπλοστάσιο, σηματοδοτώντας σημαντική αλλαγή στις σχέσεις τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ σχεδιάζει άρση της Συρίας από τη λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως σκέφτεται να αφαιρέσει τη Συρία από τη λίστα χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, γεγονός που σχετίζεται με περιορισμούς στη βοήθεια, όπλα και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση αλ Σαρά με Τραμπ στην Άγκυρα στο περιθώριο της συνόδου του NATO

Ο Σύρος πρόεδρος Άχμαντ αλ Σαρά έφτασε στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του NATO, παρουσία 36 ηγετών, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.
Ένοπλοι στην Συρία
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας νεκρός και 36 τραυματίες από τις εκρήξεις στη Δαμασκό

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στη Δαμασκό κοντά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Μακρόν, προκαλώντας έναν νεκρό και 36 τραυματίες. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη αποχωρήσει για το προεδρικό μέγαρο όταν συνέβησαν τα περιστατικά.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία επιστρέφει στη Συρία 50 εκατ. ευρώ της οικογένειας Άσαντ

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι πάνω από 50 εκατ. ευρώ από κατασχέσεις παράνομων περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Άσαντ θα διατεθούν για αναπτυξιακά έργα στη Συρία, προς όφελος του συριακού λαού.