ΓΔ: 2593.41 -0.40% Τζίρος: 228.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:35:49
πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ

2.000 Βορειομακεδόνες απέκτησαν βουλγαρική υπηκοότητα το 2023

Περίπου 1.975 πολίτες Βόρειας Μακεδονίας απέκτησαν βουλγαρική υπηκοότητα το 2024, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με το 2023 αλλά χαμηλότερος από το 2022. Σε 20 χρόνια έχουν δοθεί πάνω από 100.000 βουλγαρικά διαβατήρια.

Αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που απέκτησαν βουλγαρική υπηκοότητα το περασμένο έτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων τα οποία επικαλούνται την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Βουλγαρικής Ιθαγένειας, υπαγόμενης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Συνολικά, 1.975 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έλαβαν βουλγαρικό διαβατήριο, κατατάσσοντας τη χώρα τρίτη, μετά την Ουκρανία και την Τουρκία, ως προς τον αριθμό των χορηγηθεισών υπηκοοτήτων.

Σε σύγκριση με το 2024, όταν 1.698 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας απέκτησαν βουλγαρική υπηκοότητα, καταγράφεται αύξηση κατά 277 άτομα. Παρά την ανοδική αυτή τάση, ο αριθμός παραμένει χαμηλότερος από εκείνον του 2023, όταν οι σχετικές χορηγήσεις ξεπέρασαν τις 2.400.

Τα τελευταία 20 χρόνια, εκτιμάται ότι η Βουλγαρία έχει εκδώσει περισσότερα από 100.000 διαβατήρια σε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επισημαίνουν πως πολλοί αιτούνται το βουλγαρικό διαβατήριο για να μπορούν να εργαστούν χωρίς περιορισμούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι λόγω εθνικής ταύτισης με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2021 στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,2% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3.500 άτομα. Η επίσημη Σόφια, ωστόσο, αμφισβητεί το στοιχείο αυτό, υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο, επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας που έχουν λάβει βουλγαρική υπηκοότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν για γενέθλια και Ουκρανία

Ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν για τα γενέθλιά του. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει σε Μόσχα και Κίεβο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό drone χτύπησε τουρκικό πλοίο στην Ουκρανία: Ένας νεκρός

Τουλάχιστον ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ρωσική επίθεση drone σε τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Ζελένσκι. Δεκαένας ναυτικοί διασώθηκαν, ενώ αγνοείται ακόμη ένα άτομο. Το πλοίο μετέφερε καλαμπόκι.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Συνομιλίες για Μαύρη Θάλασσα με Ινδία, Τουρκία κι άλλες χώρες

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι Ινδία, Τουρκία, Αίγυπτος και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής συμμετέχουν σε συνομιλίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ συζητούνται και προτάσεις από περισσότερα κράτη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Έμφαση στη θαλάσσια ασφάλεια και μηνύματα σε Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της πολυμέρειας, σεβασμού του διεθνούς δικαίου και αυστηρότερων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, προβάλλοντας τις ελληνικές θέσεις για βασικά διεθνή θέματα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ζελένσκι να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συμβάλει για τερματισμό του πολέμου και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τη τουρκική προεδρία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έτοιμη για εκεχειρία στη θάλασσα, καλεί Ρωσία

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ναυτική εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα, προτείνοντας απαγόρευση επιθέσεων σε ενέργεια και ναυτιλία, και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει στις προτάσεις.