ΓΔ: 2385.63 1.41% Τζίρος: 336.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μεγάλος τροπικός κυκλώνας
Εντυπωσιακή δορυφορική εικόνα τυφώνα σε εξέλιξη πάνω από τον ωκεανό.

Μαδαγασκάρη: Στους 40 αυξήθηκαν οι νεκροί από τον κυκλώνα Γκεζάνι

Ο κυκλώνας Γκεζάνι στη Μαδαγασκάρη έχει προκαλέσει τουλάχιστον 40 θανάτους, κυρίως στην Τοαμασίνα, όπου καταγράφηκαν άνεμοι έως 250 χλμ/ώρα. Η πόλη παραμένει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ αποκαλύπτονται νέες λεπτομέρειες για τα θύματα.

Ο κυκλώνας Γκεζάνι αφήνει πίσω του βαθύ αποτύπωμα στη Μαδαγασκάρη, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 νεκρούς, σύμφωνα με τις αρχές. Τρεις ημέρες μετά το πέρασμά του, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Τοαμασίνα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, καθώς η υδροδότηση έχει διακοπεί και μεγάλο μέρος της παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Με το πέρασμα του χρόνου, έρχονται στο φως τραγικές λεπτομέρειες για τις συνέπειες της καταστροφής. Σύμφωνα με το γραφείο διαχείρισης καταστροφών της χώρας, «12 άνθρωποι πνίγηκαν μέσα σε ένα κοντέινερ», γεγονός που αποτυπώνει τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για τη Μαδαγασκάρη, Τάνια Γκούσενς, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η πόλη λειτουργεί με σχεδόν το 5% του εφοδιασμού της σε ηλεκτρική ενέργεια και δεν υπάρχει νερό». Παράλληλα, γνωστοποίησε πως μια αποθήκη του ΟΗΕ «καταστράφηκε επίσης ολοσχερώς» από τον κυκλώνα, την ώρα που οι ανάγκες του πληθυσμού για είδη πρώτης ανάγκης είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Οι ζημιές στις υποδομές είναι εκτεταμένες, με δέντρα να έχουν ξεριζωθεί και μεταλλικές στέγες να έχουν σκορπίσει στους δρόμους, όπως καταγράφουν φωτογραφίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Οι συνθήκες αυτές δυσχεραίνουν σημαντικά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Υπάρχουν πολλές περιοχές τις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι ομάδες διάσωσης», δήλωσε στο AFP μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, προσθέτοντας πως «οι γέφυρες έχουν καταστραφεί, οι δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο. Είναι πραγματικά τρομακτικό». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική στις αγροτικές περιοχές, όπου «είναι ένα τοπίο Αποκάλυψης».

Διεθνής κινητοποίηση για τη στήριξη της Μαδαγασκάρης

Αντιμέτωπη με την επείγουσα κατάσταση, η Κίνα ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 12 εκατ. ευρώ), προσφέροντας στήριξη στη Μαδαγασκάρη. Παράλληλα, η Γαλλία γνωστοποίησε την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, διασωστών και πυροσβεστών από τη γαλλική νήσο Λα Ρεϊνιόν, που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ισχυρός καύσωνας αναμένεται από αύριο σε νότο και κέντρο

Ισχυρός καύσωνας αναμένεται από αύριο σε κεντρική και νότια Ιταλία, με θερμοκρασίες έως 36°C στη Φότζια και άνω των 32°C σε Κατάνη, Φλωρεντία και Μπολώνια. Πιο ήπιες οι συνθήκες στα παραθαλάσσια θέρετρα.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη που έχει καταγραφεί

Οι ΗΠΑ, δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, βίωσαν τη δεύτερη πιο ζεστή άνοιξη με μέση θερμοκρασία 13,2°C και αντιμετωπίζουν έντονη ξηρασία. Πολλές δυτικές πολιτείες κατέγραψαν ρεκόρ καύσωνα τον Μάρτιο.
Μεγάλο δέντρο με φύλλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 41,6% στον αριθμό δέντρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης σε 30 μήνες

Τα τελευταία 30 μήνες ο αριθμός των δέντρων στον δήμο Θεσσαλονίκης αυξήθηκε κατά 41,6%, φτάνοντας τα 82.150. Μέχρι και τον Μάιο, φυτεύτηκαν 24.150 νέα δέντρα σε πάρκα και δημόσιους χώρους, ενισχύοντας το πράσινο στην πόλη.
Enosi Ellinon Efopliston, Melina Travlou, Melina Traulou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τραυλού: Ισχυρή η ελληνική ναυτιλία παρά τις διεθνείς προκλήσεις

Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εξέφρασε αισιοδοξία για την ελληνική ναυτιλία, αναφέροντας τις επενδύσεις σε νέο στόλο και τη δέσμευση για τεχνολογική πρόοδο και βιώσιμη ανάπτυξη, παρά τις προκλήσεις.