ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Λάιεν
Φώτο: Shutterstock

Να υπάρξει κοινό σημείο εκκίνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης θέλει η πρόεδρος της Κομισιον

Ταύτιση απόψεων με τον Αυστριακό καγκελάριο σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν σε αρκετά ζητήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού και την επένδυση στο Green Deal της Ευρώπης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πεπεισμένη πως θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για το ύψους του Ταμείου Ανάκαμψης για τα ποσά των επιχορηγήσεων και των δανείων σημειώνοντας πως είναι «σημαντικό να υπάρξει ένα «.κοινό σημείο εκκίνησης» και τόνισε πως «χρειαζόμαστε το ταχύτερο δυνατό αυτό το Πακέτο Ανασυγκρότησης και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε πως παρά την αντίσταση της Αυστρίας, θεωρεί ότι υπάρχει «μία καλή συνεργασία» με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο η ίδια είναι «σε πολύ καλή, σε πολύ στενή επαφή», και κυρίως για το πού και πώς θα γίνουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια των πολλών συζητήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ο καγκελάριος είχε επίσης μαζί της πολύ ισχυρή επιρροή στη διαμόρφωση του προγράμματος. «Για παράδειγμα, στο αίτημα για εκσυγχρονισμό του προϋπολογισμού, για επένδυση στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην ψηφιοποίηση, συμφωνούμε απόλυτα», ανέφερε, σημειώνοντας, πως το γεγονός ότι γνωρίζει και εκτιμά εδώ και πολύ καιρό τον Σεμπάστιαν Κουρτς, κάνει τις διαπραγματεύσεις ευκολότερες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος, απορρίπτοντας την πρόταση για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, που είχαν παρουσιάσει την προπερασμένη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, είχε προαναγγείλει μία «αντιπρόταση», διαμηνύοντας πως «θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις».

Την «αντιπρόταση» δημοσιοποίησε επίσημα το περασμένο Σάββατο η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, ως έγγραφο κοινής θέσης, στο οποίο η Αυστρία, η Ολλανδία,, η Δανία και η Σουηδία, τονίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν με δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους.

«Προτείνουμε λοιπόν ένα προσωρινό, ταμείο έκτακτης βοήθειας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των δομών της υγείας σε πιθανά μελλοντικά κύματα, αλλά εκεί που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι οποιαδήποτε εργαλεία ή μέτρα, τα οποία οδηγούν σε κοινοτικοποίηση χρεών ή σε σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ», διαμήνυαν, μεταξύ άλλων, οι τέσσερις της «αντιπρότασης Κουρτς».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις χώρες, «καθαρά συνεισφέρουσες» στον προϋπολογισμό της ΕΕ, αυτοαποκαλούμενες «εξοικονομητές», πριν από την έξαρση της κρίσης του κορονοϊού και στο πλαίσιο των συζητήσεων για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, είχαν ζητήσει να περιοριστεί ο πολυετής κοινοτικός προϋπολογισμός στο ένα τοις εκατό του ΑΕΠ. Οι ίδιες είχαν απορρίψει προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ, και την τοποθέτηση τους αυτή, οι «τέσσερις» επαναλαμβάνουν και στην «αντιπρόταση Κουρτς», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η θέση μας για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Βιέννη: Έκκληση για εφαρμογή κατάπαυσης πυρός και παύση επιχειρήσεων στον Λίβανο

Ο Κρίστιαν Στόκερ συνεχάρη τον Πακιστανό πρωθυπουργό για τον ρόλο του σε συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και επανέλαβε τη στήριξη της Βιέννης σε διπλωματική λύση, ενώ η Αυστρία ζήτησε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν απαντά σε ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών για το ναυάγιο Χίου

Ο Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ τονίζει ότι η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα είναι ηθικό και νομικό καθήκον των κρατών, ενώ καλεί σε σεβασμό της μη επαναπροώθησης και ταχύ, νόμιμο συντονισμό στις διασώσεις, αναφερόμενος στο ναυάγιο στη Χίο.
Στέλεχος Αερονομίας συνοδεύει ύποπτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη καταζητούμενος για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών

Συνελήφθη 40χρονος αλλοδαπός στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, διωκόμενος με ευρωπαϊκό ένταλμα από τις αυστριακές αρχές για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών. Είχε και καταδίκη πενταετούς κάθειρξης. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βιέννη αρνήθηκε στις ΗΠΑ χρήση εναέριου χώρου για Ιράν

Η Αυστρία αρνήθηκε στις ΗΠΑ τη χρήση του εναέριου χώρου της για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, λόγω ουδετερότητας, ενώ το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έγιναν «πολλά» σχετικά αιτήματα από την Ουάσινγκτον.