Φωτό: Shutterstock

Απειλή για οικονομία και αγορές η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για το Χονγκ Κονγκ 

Οι ΗΠΑ απειλούν να άρουν το ειδικό καθεστώς στις οικονομικές τους σχέσεις με το Χονγκ Κονγκ εάν τεθεί σε εφαρμογή νέος κινεζικός νόμος που ουσιαστικά αίρει το αυτόνομο καθεστώς στην περιοχή. 

Ένα νέο πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης φρόντισαν να δημιουργήσουν ΗΠΑ και Κίνα, ταράσσοντας εκ νέου τις αγορές και θέτοντας τις βάσεις για μία καινούργια αναστάτωση για τη διεθνή οικονομία. 

Το νέο πεδίο δεν είναι άλλο από το Χονγκ Κονγκ, το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ασίας και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και το καθεστώς αυτονομίας του, το οποίο, πλέον, η Κίνα θέτει υπό σαφή αμφισβήτηση. 

Η τελευταία «πινελιά» σκιαγραφήθηκε χθες, καθώς το Εθνικό Συμβούλιο της Κίνας ενέκρινε  την πρόταση για την επιβολή ενός νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή της νομοθεσίας στην πόλη. 

Βάσει αυτής της πρότασης, πέραν όλων των άλλων, επιτρέπεται στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες ασφαλείας να δρουν στο Χονγκ Κονγκ απόλυτα ελεύθερα καταργώντας πλήρως την αρχή «μία χώρα, δύο συστήματα» που ίσχυε μέχρι πρότινος. 

Διάγγελμα Τραμπ και αμερικανικές απειλές

Όλα, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν έως ένα βαθμό στο σημερινό διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Το στίγμα των ανακοινώσεών του έδωσε, χθες, ο υπ. Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ο οποίος δήλωσε ότι το Χονγκ Κονγκ δεν είναι πλέον ανεξάρτητο και ως εκ τούτου δεν πληροί πλέον τα κριτήρια για να απολαμβάνει ειδική μεταχείριση με βάση την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που πιθανόν θα καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στο καθεστώς του ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου.

«Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του το παράρτημα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε πως οι αμερικανικές ανακοινώσεις περί υπονόμευσης της αυτονομίας της πόλης από το προτεινόμενο από το Πεκίνο νομοσχέδιο καθώς και η απειλή της Ουάσιγκτον για κυρώσεις είναι «απολύτως αλαζονικές, παράλογες και αναίσχυντες».

«Η νομοθέτηση επί της εθνικής ασφάλειας είναι εντός της εξουσίας και των υποχρεώσεων των κεντρικών αρχών…», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του Επιτρόπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ. Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η νομοθεσία δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών ούτε τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών, και ζητείται από την Ουάσιγκτον να «σταματήσει να αναμιγνύεται» στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 1.300 αμερικανικές εταιρίες έχουν γραφεία στο Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας δουλειά σε περίπου 100.000 ανθρώπους, ενώ από το 2009 έως και το 2018 το Χονγκ Κονγκ συγκαταλέγονταν μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Η πιθανή απάντηση του Τραμπ μπορεί να περιλαμβάνει κυρώσεις σε ό,τι αφορά τις βίζες αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Στίλγουελ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ανατολική Ασία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σε περίπτωση κυρώσεων

Οι δηλώσεις Πομπέο πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη 53 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ έφερε την κινεζική αντίδραση που προειδοποίησε οτι η Ουάσιγκτον θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».