ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
Εικόνα που απεικονίζει τη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσω των σημαίων.

Τζον Χίλι: Θέλω να στείλω Βρετανούς στρατιώτες στην Ουκρανία ως Υπ. Άμυνας

Ο Τζον Χίλι εξέφρασε την επιθυμία να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία ως Υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως αυτό θα σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου και επισημαίνοντας ότι η ειρήνη στην Ουκρανία είναι καθοριστική για μια ασφαλή Ευρώπη.

Ο Τζον Χίλι δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι ο πρώτος υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου που θα στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «το 2026 πρέπει να είναι η χρονιά που θα τελειώσει αυτός ο φρικτός πόλεμος».

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph, ο Χίλι ανέφερε: «Θέλω να είμαι ο υπουργός Άμυνας που θα αναπτύξει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία - γιατί αυτό θα σημαίνει ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει επιτέλους τελειώσει». Η τοποθέτηση αυτή έγινε δύο μέρες πριν από την τέταρτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαπραγματευτεί ειρήνη στην Ουκρανία. Και μια ασφαλής Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή, κυρίαρχη Ουκρανία».

Η διεθνής συνεργασία και οι διαπραγματεύσεις

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με χώρες που στηρίζουν το Κίεβο, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων». Οι χώρες αυτές σχεδιάζουν να αναπτύξουν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Χίλι υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερο φορτίο για έναν υπουργό Άμυνας ή οποιαδήποτε κυβέρνηση από τη δέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεών μας σε επιχειρήσεις», επισημαίνοντας το βάρος των αποφάσεων που αφορούν την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Η στρατιωτική στήριξη και οι κυρώσεις

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας συμπροήδρευσε σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, στην οποία συμμετέχουν 50 χώρες, καθώς και με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ. Κατά τις συναντήσεις αυτές, οι σύμμαχοι δεσμεύτηκαν για στρατιωτική υποστήριξη ύψους περίπου 35 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Σε άρθρο του, ο Χίλι τόνισε: «Αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθεια και θα εντείνουμε περαιτέρω την πίεση στον Πούτιν - τόσο μέσω νέων κυρώσεων όσο και μέσω νέων δράσεων κατά του ρωσικού σκιώδους στόλου».

Πρόσθεσε ακόμη πως «αυτός ο πόλεμος έδειξε σε μας - και στον Πούτιν - ένα σημαντικό πράγμα: ποτέ μην υποτιμάτε τη βούληση του ουκρανικού λαού».

Η τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον

Το άρθρο του Χίλι δημοσιεύθηκε λίγο μετά τη δήλωση του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του πρέπει να στείλουν μη μάχιμα στρατεύματα στην Ουκρανία για να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην κυριαρχία της χώρας.

Ο Τζόνσον προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανότατα θα «συνεχίσει» μέχρι να πειστεί για την αποφασιστικότητα της Δύσης να διασφαλίσει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια 35 δισ. δολαρίων

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεσμεύτηκαν σε στρατιωτική βοήθεια ύψους 35 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΘΑ Τζον Χίλι, περιλαμβάνοντας νέες και παλαιότερες υποσχέσεις, με στόχο ενίσχυση της πίεσης στη Ρωσία.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα εκατομμύρια ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία από Βρετανία, Νορβηγία, Γαλλία

Η Βρετανία θα παρέχει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 500 εκατ. λιρών για να ενισχύσει την άμυνά της, ενώ θα στείλει και 1.000 πυραύλους. Ο υπουργός Άμυνας Χίλι προέτρεψε τους συμμάχους να αυξήσουν τη στήριξή τους προς το Κίεβο.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Επικοινωνία Στάρμερ - Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Κιρ Στάρμερ μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που άφησαν χιλιάδες χωρίς ρεύμα, τις διαπραγματεύσεις στο Αμπού Ντάμπι και τη σημασία της βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

«Καρφιά» της Ρωσίας για το βρετανικό σχέδιο για πυραύλους στην Ουκρανία

Η Βρετανία σχεδιάζει να βοηθήσει την Ουκρανία στην ανάπτυξη του βαλλιστικού πυραύλου Nightfall, κάτι που, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη, αλλά ενισχύει τις ουκρανικές πολεμικές δυνατότητες.
Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος βρετανικός βαλλιστικός πύραυλος για ενίσχυση της άμυνας Ουκρανίας

Η Βρετανία ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας για την Ουκρανία, μέσω του έργου Nightfall, με πυραύλους που θα φέρουν 200κιλη κεφαλή και θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: 200 εκατ. λίρες για ενίσχυση του βρετανικού στρατού

Η Βρετανία θα διαθέσει 200 εκατ. λίρες για εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της, ενόψει πιθανής αποστολής στην Ουκρανία εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία. Ξεκινά σύντομα και η παραγωγή drones Octopus για ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.