ΓΔ: 2273.73 -0.09% Τζίρος: 240.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Νικολάς Μαδούρο πορτρέτο
Ο Νικολάς Μαδούρο μιλά δημόσια ως πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα στον ΟΗΕ απαιτεί την απελευθέρωση του Μαδούρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας ζήτησε από τον ΟΗΕ την άμεση απελευθέρωση του Νικολάς Μαδούρο και της συζύγου του, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε διπλωματικό διάλογο με τις ΗΠΑ, μετά τη στρατιωτική επέμβαση και τη σύλληψη του Μαδούρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας κάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ για την «άμεση» απελευθέρωση του ανατραπέντος προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος, όπως ανέφερε, κρατείται από τις ΗΠΑ από τις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας παραμένει ανοιχτή στη δημιουργία ενός «διπλωματικού διαύλου» με την Ουάσιγκτον.

Η Βενεζουέλα ζητά «την άμεση απελευθέρωση, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, του συνταγματικού προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο Μόρος και της συζύγου του, της πρώτης κυρίας Σίλια Φλόρες», δήλωσε ο Ιβάν Χιλ Πίντο, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Η 3η Ιανουαρίου σηματοδότησε μια πολύ σοβαρή στροφή. Μια παράνομη στρατιωτική ενέργεια εναντίον της χώρας μας προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων και την αυθαίρετη κράτηση» του Μαδούρο, πρόσθεσε ο υπουργός, κάνοντας λόγο για παραβίαση της κυριαρχίας της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο κυβέρνησε τη χώρα από τον Μάρτιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2026, ενώ προσωρινή πρόεδρος έχει αναλάβει η Ντέλσι Ροδρίγκες, η οποία κατείχε τη θέση της αντιπροέδρου από το 208.

Ο Μαδούρο αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών, τις οποίες αρνείται, δηλώνοντας στο δικαστήριο ότι είναι «αιχμάλωτος πολέμου».

«Παρά την ενέργεια αυτή, με φόντο τη βαθύτατη τεχνολογική και στρατιωτική ανισότητα μεταξύ της χώρας μας και της πυρηνικής δύναμης των ΗΠΑ (…) επιλέξαμε να ανοίξουμε έναν διπλωματικό δίαυλο για να διευθετήσουμε τις διαφορές μας με αυτή τη χώρα», σημείωσε ο Χιλ. Τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν προκύπτει «από υποταγή», αλλά στηρίζεται στην αρχή της ίσης κυριαρχίας των κρατών και στην πεποίθηση πως ο διάλογος αποτελεί τον μοναδικό πολιτισμένο τρόπο επίλυσης διαφορών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη μιας διαδικασίας «αναγνώρισης των τραυμάτων, συγχώρεσης και συμφιλίωσης», με αφορμή τον πρόσφατο νόμο που προβλέπει χορήγηση αμνηστίας στους πολιτικούς κρατουμένους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες: Ανησυχία για Βενεζουέλα και την αμερικανική επιχείρηση

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για την επιδείνωση της αστάθειας στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη του Μαδούρο από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δε σέβεται το διεθνές δίκαιο.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βενεζουέλα αιτείται κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Η Βενεζουέλα ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από επίθεση των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Ο Ιβάν Χιλ τόνισε πως ο λαός της χώρας δεν θα λυγίσει και θα βγει νικητής.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση ΗΠΑ - Βενεζουέλας

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλείται μετά από αίτημα της Βενεζουέλας, με αντικείμενο την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ και τη στήριξη Κίνας και Ρωσίας.
Αντόνιο Γκουτέρες ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα για αυτοσυγκράτηση

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Καράκας ζητά έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ ΟΗΕ για την κρίση με ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα ζήτησε εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας κλιμάκωση αμερικανικών επιθέσεων και στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική, μετά από χτύπημα σε σκάφη που μετέφεραν ναρκωτικά.