ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
sebastian Kurz-Austria-Prosfygiko
Shutterstock

Νέο αυστριακό «όχι» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επιμένει στην απόρριψη του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, εξακολουθεί να επιμένει στην απόρριψη του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που αναπαράγεται το απόγευμα από μία σειρά αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επιμένει ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένη, προειδοποιώντας πως η χώρα του θα συμφωνούσε σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης μόνον εάν είχε περιορισμένο χρονικό διάστημα και προοριζόταν ως εφάπαξ βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Προειδοποιώντας ότι η Αυστρία θα αντιταχθεί σε όλες τις προσπάθειες για επίτευξη «πλήρους κοινοτικοποίησης» των χρεών, ο Αυστριακός καγκελάριος άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική κατά της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκέλα Μέρκελ, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «παρεμπιπτόντως, εκπροσωπούμε αυτό και μόνον, που πριν από μερικές εβδομάδες ήταν επίσης και η γερμανική θέση».

Το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την οικονομική ανασυγκρότηση μετά την κρίση του κοροναϊού 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.

Το πρόγραμμα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω πόρων, τους οποίους η Επιτροπή προτίθεται να συγκεντρώσει με τη βοήθεια εγγυήσεων από τις χώρες της ΕΕ και στη συνέχεια να αποπληρώσει μεταξύ του 2028 και του 2058 μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Στη συνέντευξη του, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει πως δεν έχει ακόμη γίνει η διαπραγμάτευση ως προς την αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, και πως «είναι σαφές ότι είμαστε μόνο στην αρχή μακρών διαπραγματεύσεων και ότι στο τέλος το αποτέλεσμα πρέπει να είναι αποδεκτό για όλα τα κράτη-μέλη».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε χθεσινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τόνιζε με κάθε σαφήνεια πως «χρειαζόμαστε το ταχύτερο δυνατό αυτό το Πακέτο Ανασυγκρότησης και τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό».

Παρατήρησε ταυτόχρονα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις ως προς το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης και πόσα θα είναι επιχορηγήσεις και πόσα δάνεια, ωστόσο, όπως διευκρίνισε, είναι σημαντικό να υπάρξει “ένα κοινό σημείο εκκίνησης”.

Παρά την αντίσταση της Αυστρίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι υπάρχει «μία καλή συνεργασία» με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο η ίδια, όπως είπε, είναι «σε πολύ καλή, σε πολύ στενή επαφή», και κυρίως για το πού και πώς θα γίνουν επενδύσεις, βρίσκεται σε μία γραμμή με την Αυστρία.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Αυστριακός καγκελάριος, απορρίπτοντας την πρόταση για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είχαν παρουσιάσει την προπερασμένη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, είχε προαναγγείλει μία “αντιπρόταση”, διαμηνύοντας πως, «θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις».

Την «αντιπρόταση» δημοσιοποίησε επίσημα το περασμένο Σάββατο η Αυστριακή Καγκελαρία στη Βιέννη, ως ένα δισέλιδο «έγγραφο κοινής θέσης», στο οποίο η Αυστρία, η Ολλανδία,, η Δανία και η Σουηδία, τονίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν, αλλά μόνον με δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους.

«Προτείνουμε λοιπόν ένα προσωρινό ταμείο έκτακτης βοήθειας για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των δομών της υγείας σε πιθανά μελλοντικά κύματα, αλλά εκεί που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, είναι οποιαδήποτε εργαλεία ή μέτρα, τα οποία οδηγούν σε κοινοτικοποίηση χρεών ή σε σημαντικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ», διαμήνυαν, μεταξύ άλλων, οι τέσσερις της «αντιπρότασης Κουρτς».

Την ίδια στιγμή, από τη γειτονική Βουδαπέστη, ο” πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, σε σημερινές δηλώσεις του, χαρακτήρισε την προγραμματιζόμενη κατανομή κεφαλαίων μεταξύ των κρατών-μελών ως «παράλογη και διεστραμμένη λύση».

Στη σημερινή εβδομαδιαία ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Ορμπάν, καταγγέλοντας ότι οι πλούσιοι θα είχαν περισσότερους πόρους από τους φτωχούς, διατεινόταν πως «δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείς τα χρήματα των φτωχών για να χρηματοδοτήσεις τους πλούσιους».

Για το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την πρώτη ματιά αντιτάσσεται στη χρηματοδότησή του από δάνεια (σ.σ. που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αλλά δεν απορρίπτει αμέσως το σχέδιο, που, όπως είπε, θα πρέπει πρώτα να το μελετήσει.

Ο Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε επιπλέον την έναρξη μιας νέας εθνικής διαβούλευσης. Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται τακτικά από την κυβέρνηση του για την έρευνα του πληθυσμού μέσω ερωτηματολογίων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία ο καγκελάριος της Αυστρίας

Σύμφωνα με το Der Spiegel στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο αυστριακός Καγκελάριος θα επιμείνει ότι η μέχρι τώρα διστακτική Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ομόφωνο μήνυμα - «στοπ» - προς την Άγκυρα.
sebastian Kurz-Austria-Prosfygiko
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιπρόταση στο γαλλο-γερμανικό Ταμείο ανάκαμψης προαναγγέλλει η Αυστρία

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει σε συνέντευξή του, ότι, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο ίδιος εξεπλάγη από την πρόταση του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου.