ΓΔ: 2582.1 -0.83% Τζίρος: 343.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:15
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο

Σύλληψη 16 Ιταλών για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε έρευνα και τεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 16 ερευνητών και καθηγητών σε Νάπολη, Σικελία και Λομβαρδία, κατηγορούμενων για παράνομη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με αντάλλαγμα δώρα και οφέλη από προμηθευτικές εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχώρησε σε αίτημα για τη σύλληψη 16 ερευνητών, καθηγητών και επιχειρηματιών του κλάδου της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Νάπολης, της Σικελίας και της Λομβαρδίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των Καραμπινιέρων, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να αξιοποίησαν παράνομα ευρωπαϊκά κονδύλια, μεταξύ των οποίων και πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό την απόκτηση προσωπικών οικονομικών ωφελημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναφέρει ότι οι καθηγητές και τα μέλη ερευνητικών ινστιτούτων προωθούσαν αγορές υπολογιστών και λογισμικού από συγκεκριμένες εταιρείες, μέσω των δημόσιων οργανισμών στους οποίους εργάζονταν.

 Σε αντάλλαγμα, φέρονται να λάμβαναν ως «αμοιβή» κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτές, τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας και κουπόνια για σούπερ μάρκετ.

Η υπόθεση αφορά διαγωνισμούς του ιταλικού δημοσίου που θεωρούνται διαβλητοί και βασίζεται σε αποκαλύψεις του 2023, οι οποίες είχαν οδηγήσει τότε στη σύλληψη διευθύντριας λυκείου στο Παλέρμο της Σικελίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απάτη στον ΕΦΚΑ: Σήμερα απολογούνται οι κατηγορούμενοι για εγκληματική δράση

Ξεκίνησε η κύρια Ανάκριση για την υπόθεση απάτης σε βάρος του ΕΦΚΑ με 11 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο Φίλιππος Καμπούρης και η σύζυγός του, ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος στα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης.
Πάπας Λέων στο Βατικανό
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων: Απαράδεκτη η θανατική ποινή, είναι προσβλητική

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ' επανέλαβε την αντίθεσή του στη θανατική ποινή, υπογραμμίζοντας ότι προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν είναι απαραίτητη για την προστασία του κοινού συμφέροντος ή τη διασφάλιση της δικαιοσύνης.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμορία που έκλεβε οχήματα στην Αττική διαλύθηκε - 8 συλλήψεις

Συνελήφθησαν οκτώ άτομα, μέλη συμμορίας που έκλεβε αυτοκίνητα και δίκυκλα σε Αττική, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της. Η επιχείρηση της Αστυνομίας έγινε σε Καματερό, Περιστέρι και Αχαρνές το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ιταλία καταδικάζει τρεις για Ρετζένι, όχι την Αίγυπτο, λέει ο ΥΠΕΞ

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση Ταγιάνι για τη δίκη Ρετζένι, με τρία στελέχη αιγυπτιακών υπηρεσιών να καταδικάζονται ερήμην. Αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει για τις κινήσεις προς έκδοσή τους από την Αίγυπτο.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Δέκα χρόνια κάθειρξη σε τρεις Αιγύπτιους για Ρετζένι

Δικαστήριο της Ρώμης έκρινε ενόχους τρεις Αιγύπτιους αξιωματικούς για τη δολοφονία του Τζούλιο Ρετζένι στο Κάιρο πριν 10 χρόνια. Καταδικάστηκαν ερήμην σε 10 χρόνια κάθειρξη, προκαλώντας έντονη διπλωματική ένταση Ιταλίας-Αιγύπτου.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι απέλυσε τον γενικό εισαγγελέα για υπόθεση διαφθοράς

Ο Ζελένσκι απέπεμψε τον γενικό εισαγγελέα Κραβτσένκο, του οποίου το γραφείο φέρεται να κάλυπτε τηλεφωνικές απάτες με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Ο Κραβτσένκο αρνείται τις κατηγορίες και μήνυσε τον επικεφαλής του NABU για πλαστογραφία.