ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ρεζά Παχλαβί κοντά σε σημαία
Ο Ρεζά Παχλαβί ποζάρει χαμογελαστός μπροστά στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παχλαβί: Κοντά στην τελική νίκη για να αλλάξει το Ιράν

Ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου σάχη, δήλωσε βέβαιος πως η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα πέσει μετά τις κοινές επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ. Κάλεσε τους Ιρανούς να μείνουν ενωμένοι και σύντομα να βγουν στους δρόμους.

Ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία οδεύει προς ήττα, μετά την κοινή στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσαν εναντίον της χώρας το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην τελική νίκη. Θέλω να βρεθώ στο πλευρό σας το συντομότερο δυνατό, ώστε μαζί να μπορέσουμε να ανακτήσουμε και να ανοικοδομήσουμε το Ιράν», δήλωσε ο Παχλαβί, ο οποίος ζει εξόριστος στην περιοχή της Ουάσινγκτον.

Ο Παχλαβί, που έχει ταχθεί υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας κοσμικής δημοκρατίας στο Ιράν – χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει καθολικής υποστήριξης μεταξύ των επικριτών του καθεστώτος – κάλεσε τους Ιρανούς πολίτες να επιδείξουν υπομονή, προτού κινητοποιηθούν εκ νέου στους δρόμους.

«Αυτές τις ευαίσθητες ώρες και ημέρες πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στον τελικό μας στόχο: να ανακτήσουμε το Ιράν», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν ασφαλείς: «Σας ζητώ να μείνετε στα σπίτια σας προς το παρόν και να φροντίσετε για την ασφάλειά σας. Παραμείνετε σε εγρήγορση και έτοιμοι ώστε, την κατάλληλη στιγμή - την οποία θα ανακοινώσω με ακρίβεια - να μπορέσετε να επιστρέψετε στους δρόμους για την τελική δράση».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η ιρανική κυβέρνηση είχε καταστείλει με τη βία ευρείες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν ξεσπάσει στη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αν οι ΗΠΑ αναμειχθούν στο στενό του Χορμούζ, παραβιάζουν την εκεχειρία

Ανώτερος ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα θεωρήσει αμερικανική παρέμβαση στο στενό του Χορμούζ ως παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, μετά τα σχέδια συνοδείας πλοίων που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Συνοδεία πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, θετικές συζητήσεις με Ιράν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκινά επιχείρηση απεγκλωβισμού πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για ουδέτερες χώρες, ως «ανθρωπιστική χειρονομία», διασφαλίζοντας ασφαλή διέλευση και συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ και Ιράν έχουν «πολύ θετικές συζητήσεις»

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ιράν έχουν θετικές συζητήσεις, που ίσως οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις. Μίλησε μέσω Truth Social, με την εκεχειρία να βρίσκεται σε ισχύ, αν και οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Το Πολεμικό Ναυτικό ΗΠΑ θα συνοδεύει πλοία στα Στενά Ορμούζ

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ξεκινούν προσπάθεια απεγκλωβισμού πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, με το Πολεμικό Ναυτικό να τα συνοδεύει, ενώ αναφέρθηκε και σε θετικές συζητήσεις με το Ιράν.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επίθεση σε φορτηγό πλοίο αναφέρουν τα Στενά του Ορμούζ

Ένα φορτηγό πλοίο δέχθηκε επίθεση από μικρά σκάφη στα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τη UKMTO. Το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν υπάρχουν αναφορές για περιβαλλοντική ζημιά ή ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό.