Φώτο: ΑΠΕ

«Έδεσε» στον ISS το «διαστημικό ταξί» του Έλον Μασκ

Η SpaceX έχει δεσμευθεί προς τη NASA να πραγματοποιήσει 6 διαδρομές allers-retours προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έναντι 3 δισ. δολαρίων.

Σε μια ιστορική στιγμή, το διαστημόπλοιο της SpaceX Crew Dragon έφθασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου και προσδέθηκε χωρίς προβλήματα, λίγα λεπτά νωρίτερα από το πρόγραμμα, μεταφέροντας τους δύο αστροναύτες της Nasa και ολοκληρώνοντας με επιτυχία ένα κρίσιμο βήμα της διαστημικής αποστολής.

Ο Μπομπ Μπένκεν και ο Νταγκ Χάρλι, που εκτοξεύθηκαν χθες με πύραυλο της SpaceX από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα, είναι οι πρώτοι αστροναύτες της NASA που φθάνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χάρις σε διαστημόπλοιο ιδιωτικής εταιρείας.

«Είναι τιμή να συμμετέχω στο εγχείρημα αυτό εδώ και εννέα χρόνια, από την τελευταία φορά που ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσδέθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε ο Ντάγκ Χάρλι. Από την διακοπή των αποστολών των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων το 2011, ρωσικοί πύραυλοι έστελναν τους Αμερικανούς αστροναύτες στον ISS.

Η Nasa ανέθεσε στην SpaceX την κατασκευή ενός νέου διαστημικού «ταξί» και, αν η παρούσα αποστολή, η οποία είναι πιθανόν να διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, αποδειχθεί ασφαλής, οι Αμερικανοί δεν θα εξαρτώνται πλέον από τους Ρώσους για να φθάσουν στο Διάστημα.

Η SpaceX έχει δεσμευθεί προς την Nasa για έξι allers-retours διαδρομές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με τέσσερις επιβαίνοντες αστροναύτες, έναντι 3 δισ. δολαρίων που καταβλήθηκαν από το 2011 στο πλαίσιο συμβολαίου με την εταιρεία του Ελον Μασκ.

Το πρώτο στάδιο στον δρόμο για τον Άρη

Η SpaceX μετέφερε ήδη φορτία προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 2012, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Nasa εμπιστεύεται στην εταιρεία ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει: τους αστροναύτες της. «Δυσκολεύομαι να μιλήσω, δουλεύουμε 18 χρόνια με αυτόν τον στόχο. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι εκπληρώθηκε», δήλωσε φανερά συγκινημένος ο Ελον Μασκ στο Διαστημικό Κέντρο Κένετι μετά την επιτυχημένη χθεσινή εκτόξευση.

Για τον οραματιστή αυτόν επιχειρηματία, με εμμονή για τον κόκκινο πλανήτη, πρόκειται «για το πρώτο στάδιο του ταξιδιού μας για να εγκαταστήσουμε πολιτισμό στον Αρη» και να κάνουμε την ανθρωπότητα «πολυπλανητικό είδος».

Η πρώην start-up νίκησε την Boeing, στην οποία είχε επίσης ανατεθεί από την NASA η αποστολή μεταφοράς αστροναυτών προς τον Διεθνή διαστημικό Σταθμό. Ομως το Starliner, η «κάψουλα» της Boeing, απέτυχε τον περασμένο μήνα στην μη επανδρωμένη δοκιμαστική της πτήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στηρίζει το παράνομο άνοιγμα του εργοστασίου της Tesla ο Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανυπομονεί για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας και προτρέπει την πολιτεία της Καλιφόρνια να επιτρέψει να ανοίξει άμεσα και με ασφάλεια το εργοστάσιο της Tesla.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά το εργοστάσιο της Tesla στις ΗΠΑ παρά το lockdown

Σε ανοιχτή κόντρα με την πολιτεία της Καλιφόρνια ο Έλον Μασκ που αποφάσισε να ανοίξει το εργοστάσιο της Tesla με 10.000 υπαλλήλους χωρίς να έχει εγκριθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.